Annons
Nyheter

Storängsgatans parkering hårt drabbad av bilinbrott

Under fjolåret inträffade 2 216 bilinbrott i Kronobergs län. Flest bilinbrott, 20 stycken, skedde på Storängsgatan i Växjö följt av Kungsvägen och Nydalavägen.
Smålandspostens sammanställning visar var det är störst risk att drabbas av bilinbrott i Växjö.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

- Under fem procent av bilinbrotten klaras upp. Det här är en brottstyp där uppklarningsprocenten säkert kommer att öka med den nya DNA-lagstiftningen, säger Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen.

- När vi hittar spår vid bilinbrott är det oftast DNA och med fler dömda personer i regist-ret åker fler tjuvar fast.

Annons

Bilinbrott är svåra att klara upp för polisen. Brotten sker snabbt och på en rad olika platser. Förnekar en misstänkt tjuv brottet krävs det antingen teknisk bevisning, starka vittnesuppgifter eller att tjuven tagits på bar gärning.

- För att kunna ta tjuvarna på bar gärning är vi i hög grad beroende av tips från allmänheten. Det är viktigt att höra av sig till polisen om man ser någonting misstänkt.

Så var fallet när en tjuv för en tid sedan avslöjades på bar gärning efter flera bilinbrott på Ulriksbergspromenaden. Ett vittne ringde och polisen grep strax därefter tjuven.

- Bland de som begår mest bilinbrott finns flera olika grupper. Öststatsligor som slår till på en ort och samma natt gör en rad inbrott under kort tid. De tar även gamla bilstereoapparater som inte har något större värde i Sverige.

Säljs utomlands

- Det här stöldgodset transporteras på olika vägar ur landet och säljs utomlands. Grejerna skickas exempelvis med posten, i containrar eller fraktas ut av tjuvarna själva.

En annan kategori tjuvar är för polisen välkända missbrukare som snabbt vill omsätta stöldgodset i pengar till narkotika.

- Den tredje huvudkategorin är ungdomar där tillfället ofta gör tjuven. Det kan vara mobiltelefoner eller andra värdesaker som ligger synligt när de går förbi en bil.

Dyrbara cd-spelare

Det vanligaste bilinbrottet sker genom att en ruta krossas, alternativet är att tjuven bryter upp låset med en skruvmejsel. Bytet blir oftast dyrbara cd-spelare.

Annons

- Men det är sällsynt att cd-spelarna som sitter inbyggda i bilpanelen stjäls.

Fjolårets 2 216 bilinbrott i Kronobergs län skall jämföras med 2 144 stycken år 2004.

- Det är en statistik som vi förstås inte är nöjda med. Vi analyserar nu vilka som begår de här brotten och skall vidta åtgärder, säger Robert Loeffel.

Det gångna året inträffade flest bilinbrott under oktober månad då siffran slutade på 253 stycken. I övrigt passerades 200 bilinbrott enbart i april, maj och juni månad.

Sammanställningen visar att det under året som helhet var mest riskfyllt att parkera bilen på Storängsgatan i Växjö. De 20 inbrotten skedde dock nästan uteslutande på den stora parkeringsplatsen.

Därefter kom Kungsvägen, Nydalavägen och Hjalmar Petris väg samt Skolgatan (Norrtulls parkeringsplats) i toppen på den föga smickrande statistiken.

Parkeringshus utsatt

Ett annat utsatt område var parkeringshuset vid Växjö lasarett. Dessutom inträffade många bilinbrott på Södra Järnvägsgatan som ligger i anslutning till parkeringshuset.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons