Annons
Nyheter

Storbank dystrare om svensk ekonomi

Sverige går in i "en mild lågkonjunktur" nästa år med nolltillväxt – efter årets kalldusch med ett BNP-fall på 0,6 procent, enligt en färsk prognos från Handelsbankens ekonomer.
Och kronan ser inte ut att vända uppåt i närtid.
Ekonomi • Publicerad 20 september 2023
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, ser en lågkonjunktur framför sig 2024. Arkivbild
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, ser en lågkonjunktur framför sig 2024. ArkivbildFoto: Simon Rehnström/SvD/TT

Prognosen för 2024 ligger därmed lägre än tidigare antaganden av Handelsbankens ekonomer, där prognosen var en tillväxt på 0,4 procent.

Riksbankens styrränta antas toppa på 4,25 procent, efter en höjning nu i veckan och ytterligare en höjning i november, enligt prognosen.

"En räntekänslig ekonomi"

Annons

Den kan börja sänkas igen först om något år, enligt Handelsbankens ekonomer.

"Riksbanken står inför en särskilt svår riskavvägning med en räntekänslig ekonomi, hög inflation och svag krona. Deras fokus kommer fortsatt vara inflationen", kommenterar Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Hon tillägger inför budgeten samtidigt att regeringen just nu ser ut att vara väl försiktig med stimulansåtgärder, vilket skapar risk för besparingsåtgärder i välfärden.

"Regeringen behöver lyckas med reptricket att stötta hushåll och välfärd samtidigt som de inte kan driva på kostnadsökningarna", säger Nyman enligt pressmeddelandet.

"Behovet av vård, skola och omsorg blir inte mindre för att inflationen är hög och även med de tillskott som väntas i budgeten består risken att det kan behövas besparingar för att hantera ökade kostnader", tillägger hon.

Kronan, som i veckan slagit historiska bottenrekord mot euron, tror hon kommer vara nedtryckt ett tag till.

"Först nästa år, när osäkerheten om räntor och inflation minskat, kommer kronan bli starkare", enligt Handelsbankens ekonomer.

"Det finns buffertar kvar"

Nyman beskriver nedgången i realinkomster i inflations- och räntechocken som den värsta sedan 1990-talskrisen. Men hon noterar att hushållens sparande ligger kvar på en hög nivå.

"Det finns buffertar kvar", skriver hon.

"Därför räknar vi inte med någon kraftig inbromsning i konsumtionen eller någon ny bostadsprisnedgång", tillägger hon.

Fakta: Handelsbanken skruvar på prognosen

Handelsbankens ekonomer räknar med en BNP-nedgång på 0,6 procent kalenderkorrigerat i år och 0 i tillväxt 2024 följt av en tillväxt på 2,4 procent 2025, enligt en färsk prognos.

I senast föregående prognos räknade de med en nedgång på 0,7 procent i år, men tillväxt på 0,4 procent 2024 och 2,6 procent 2025.

Inflationen enligt måttet KPIF väntas falla tillbaka från i snitt 6,1 procent i år till 2,8 procent 2024 och 2,0 procent 2025.

Styrräntan ligger vid årets slut på 4,25 procent och 3,75 procent ett år efter det. I slutet av 2025 räknar Handelsbankens ekonomer med att Riksbanken fortsatt sänka styrräntan till 2,75 procent.

Kronan antas lyfta kraftigt från dagens kurser kring 12 kronor per euro, till 10:80 kronor i slutet av 2024 och 10:30 kronor ett år efter det.

Källa: Handelsbanken

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons