Annons
Nyheter

Brittiskt flyktingflyg till Rwanda stoppat

Storbritannien skulle ha skickat asylsökande till Rwanda sedan en överklagan i sista stund fått avslag.
Ett chartrat plan skulle ha lyft på tisdagskvällen, men stoppades i sista stund.
Storbritannien • Publicerad 15 juni 2022
Protester utanför domstolen i London på måndagen. Arkivbild.
Protester utanför domstolen i London på måndagen. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Det första planet med asylsökande från Storbritannien var planerat att avgå från London på tisdagskvällen och landa i Kigali under onsdagen.

Ombord skulle det finnas ett 30-tal flyktingar från bland annat Albanien, Irak, Iran och Syrien. Men flera av dem hade redan tidigare överklagat individuellt och hade fått sina biljetter avbokade. Enligt Care 4 Calais, en av organisationerna bakom överklagan, hade bara sju personer fortfarande giltiga biljetter på tisdagskvällen.

Annons

Då kom beskedet att det omskrivna flyget ställs in efter ett beslut av Europadomstolen (ECHR) om att stoppa förflyttandet av några av de sju som skulle ha varit med på flighten.

Enligt det brittiska inrikesdepartementet kommer planet "inte att avgå som planerat", skriver BBC. Planet skulle ha lyft 23.30 svensk tid och inrikesdepartements beslut kom bara minuter före avsatt tid.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss betonade tidigare till BBC:s radioprogram "Today" att flyget var principiellt viktigt, för att "förstöra affärsmodellen för de vidriga människosmugglare som gör affärer av elände".

På frågan om det skulle kunna sluta med att ingen är med på planet svarade hon:

– Det kommer att vara folk på planet och om de inte är med på det här planet är de med på nästa. Jag har inga siffror. Det viktiga är principen.

Redo ta emot tusentals

Rwandas regering har försvarat upplägget med att flytta asylsökande från Storbritannien till Rwanda. Talespersonen Yolande Makolo beskriver det som en lösning på ett "havererat globalt flyktingsystem".

– Vi gör det av rätt anledningar. Vi tycker inte att det är omoraliskt att erbjuda människor ett hem, säger hon på en pressträff på tisdagen.

Makolo tillägger att landet är redo att ta emot tusentals flyktingar.

– Vår president (Paul Kagame) har tidigare förbundit sig att ta emot över 30 000, så vi har kapacitet för detta.

Storbritannien tillkännagav uppgörelsen med Rwanda i april. Premiärminister Boris Johnson presenterade det som ett sätt att avskräcka människor från att riskera sina liv genom att betala människosmugglare för att transportera dem i läckande uppblåsbara båtar.

Annons

Filippo Grandi, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, sade på måndagen att om Storbritannien verkligen vore intresserat av att skydda liv skulle man samarbeta med andra länder mot människosmugglare, i stället för att fösa dem vidare till andra länder.

Kyrkan kritisk

Ledarna för Church of England skriver i ett öppet brev i Times of London att överenskommelsen är en skam för nationen.

"Skammen är vår egen, för vårt kristna arv ska inspirera oss att behandla asylsökande med med medkänsla och rättvisa, som vi har gjort i århundraden."

Men Boris Johnson har stått på sig.

– Jag tror att de de flesta kan se att de kriminella gängen måste stoppas. Den modellen måste omintetgöras.

Även om kritiken har varit hård finns det andra som tycker att idén är intressant. Danmark har haft samtal med Rwanda om ett liknande avtal.

Enligt uppgörelsen med Rwanda riskerar alla som tar sig illegalt till Storbritannien att få en enkelbiljett till Rwanda. Regeringens åsikt är att de flyktingar som har genuina asylskäl ska nöja sig med att stanna i Frankrike.

Till skillnad från FN:s flyktingorgan UNHCR anser den brittiska regeringen att Rwanda är ett säkert land med kapacitet att ta hand om tiotusentals flyktingar från Storbritannien de kommande åren.

Svårt att leva i

Frågan med de asylsökande från Storbritannien är så känslig att rwandiska myndigheter stoppar medier från att intervjua nyanlända.

Rwanda, ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika, är redan i dag hem för över 130 000 flyktingar.

Annons

20-årige Faisal från Etiopien kom till Rwanda från Libyen 2019 i en flyktinguppgörelse med FN. Han har ännu inte funnit sig tillrätta.

– Ibland spelar jag fotboll och på kvällarna dricker jag för att jag inte har något annat att göra. Varje dag ber jag till Gud att jag ska komma härifrån, säger han till nyhetsbyrån AP.

Även de som kommit direkt till Rwanda säger att landet, även om det är fridfullt, inte är lätt att leva i.

– Om du inte har något jobb kan du inte överleva här, säger Kelly Nimubona, flykting från grannlandet Burundi.

– Vi har inte råd att äta två gånger om dagen. Det finns inte en chans att få ett jobb eller sälja saker på gatan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons