Annons
Nyheter

Stormen kom tillbaka som ljus och ljud i Ljungby

Det med stor förväntan emotsedda ljud- och ljusspelet på Lilla torg i Ljungby motsvarade nog inte vad de flesta tänkt sig. Mycket folk hade samlats i vinterkylan för att minnas den stora stormen.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2006
En ljuskägla mot snön ingick i ljud- och ljusspelet. Foto: STEFAN NILSSON
En ljuskägla mot snön ingick i ljud- och ljusspelet. Foto: STEFAN NILSSONFoto: 
En ljusinstallation toppad av ett elverk ingick i föreställningen på Lilla torg. Foto: Stefan Nilsson
En ljusinstallation toppad av ett elverk ingick i föreställningen på Lilla torg. Foto: Stefan NilssonFoto: 
Efter en stunds väntan i det kyliga vädret smakade hemvärnets fältmässiga utspisning prima, visade det sig. Foto: STEFAN NILSSON
Efter en stunds väntan i det kyliga vädret smakade hemvärnets fältmässiga utspisning prima, visade det sig. Foto: STEFAN NILSSONFoto: 

Det man i huvudsak märkte av ljud- och ljusspelet var ljudet som började i djupaste basen med en ljudkuliss som förde tankarna till stormen. Samtidigt tändes och förstärktes efterhand ett rött strålkastarsken i torgets julgran.

Dikter

Annons

Ljudkulissen övergick till röster som deklamerade ur dikter och berättelser. Ulla Lundegårds dikt Av var en bekant text som författaren läste redan i somras på Kronobergs slottsruin. Andra röster kommenterade stormen och gick efterhand in i varandra och bildade kaos.

Ljudkulissen utvecklades efterhand med slagliknande klangeffekter varefter det hela ebbade ut.

Tacktal

Ceremonin på Lilla torg avslutades med några tal, först av Eva Löfquist från landstingets länsutveckling. Länsrådet Claes Sjöblom framförde ett tack till alla som lagt ned frivilligt röjningsarbete. Särskilt tackade han hemvärnet och lottakåren för insatser med att hjälpa människor i svårigheter. LRF-ordföranden Lars-Erik Karlsson konstaterade att varken Sydkraft eller kommunen hade klarat sina åtaganden utan allt frivilligt arbete.

Minister mindes dödsoffren

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist konstaterade att värst av allt är 20 döda människor till följd av stormen.

Hon sade också att det tog lång tid att få ström och telefon tillbaka och att större krav måste ställas på el- och telebolag. Särskilt oacceptabelt fann hon det vara att nödnumret 112 inte fungerade.

Slutligen framförde hon regeringens tack för allt arbete med att ställa tillrätta.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons