Annons
Nyheter

Storsatsning på forskning – anställer 300

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca storsatsar på forskning och nyanställer 300 personer.
Tjänsterna kommer att vara placerade vid forskningsanläggningen i Göteborg och rekryteringen har redan börjat.
Ekonomi • Publicerad 7 juni 2022
Rekryteringen av nya forskare till Astra Zeneca har redan börjat. Arkivbild.
Rekryteringen av nya forskare till Astra Zeneca har redan börjat. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi har ett stort antal tjänster ute och kommer att fortsätta den rekryteringen i år och nästa år, säger Matti Ahlqvist, chef för Astra Zenecas forsknings- och utvecklingsanläggning i Göteborg.

Majoriteten av de nya tjänsterna är forskartjänster och cirka hälften baserade i labb för att forska fram nya läkemedel. Samtidigt nyinvesterar Astra Zeneca över 100 miljoner kronor i sina forskningsanläggningar.

Annons

Huvudforskningsområdena kommer att ligga kvar men en stor del av de 300 tjänsterna kommer att röra forskning inom underliggande teknologi. Matti Ahlqvist tar som exempel oligoneukleotider, en sorts molekyler som har förmåga att påverka översättningen från gen till protein och cellterapi, där man använder behandlade celler som läkemedel.

– Där gör vi nysatsningar för framtida genombrott. En stor del av de 300 tjänsterna handlar om den typen av nysatsningar på smala vetenskapsområden.

Matti Ahlqvist beskriver satsningen som framtida stor tillgång för life science i Sverige och ser det som ett styrkebesked att Sverige lyckas attrahera en sådan satsning från ett globalt bolag.

– Det är till stor del på grund av att det är ett bra land att bedriva läkemedelsutveckling inom och för mig är det väldigt viktigt att vi fortsätter att ligga i framkant.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons