Annons
Nyheter

Storslam för Sydkoreas nya styre

Sydkorea • Publicerad 2 juni 2022
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol och hans fru Kim Keon-Hee lägger sina röster i en vallokal i Seoul i fredags. Arkivbild.
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol och hans fru Kim Keon-Hee lägger sina röster i en vallokal i Seoul i fredags. Arkivbild.Foto: Seo Myung-gon/Yonhap via AP/TT

Sydkoreas nya regeringsparti röner stora framgångar i lokalval som har hållits över hela landet.

Den nyvalde konservative presidenten Yoon Suk-Yeols parti Folkets maktparti segrar i 12 av 17 större val. Bland annat får partiet behålla borgmästarposter i huvudstaden Seoul och den näst största staden Busan.

Annons

Partiet vinner också fem av sju mandat i nationalförsamlingen som tillsätts i fyllnadsval. Det minskar därmed klyftan till det tidigare regeringspartiet Demokratiska partiet, som ännu har majoritet där och kan sätta käppar i Yoons hjul.

– Yoon och hans regering kommer nu att ha ett större självförtroende för att driva sina frågor – trots att man står inför hinder i parlamentet – eftersom de vet att väljarna står bakom dem, säger Shin Yul, statsvetarprofessor vid Myongji-universitetet i Seoul.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons