Annons
Nyheter

Stort tillslag mot människosmugglare i Italien

Italiensk polis har gripit 29 personer som misstänks ingå i ett nätverk av människosmugglare som skeppar människor över Medelhavet till Italien och vidare till norra Europa.
Italien • Publicerad 10 maj 2023
Över 1|000 migranter räddades den 11 mars utanför kusten i Kalabrien efter att deras båtar drabbats av problem. Arkivbild.
Över 1|000 migranter räddades den 11 mars utanför kusten i Kalabrien efter att deras båtar drabbats av problem. Arkivbild.Foto: Valeria Ferraro/AP/TT

Enligt polisen i sydligt belägna Kalabrien har man i utredningen, som pågått sedan 2018, avslöjat en "grupp bestående av medborgare från Mellanöstern" med aktiva celler i Grekland, Italien och Turkiet.

Polisen i Italien har samarbetat med Interpol, Europol och polismyndigheter i länder som Turkiet, Tyskland och Sverige.

Annons

Migranterna betalade motsvarande mellan 78 000 och 170 000 kronor för sina resor, säger polisen i ett uttalande. Efter att ha färdats med båt till Italien från Turkiet via Grekland tog smugglarna migranterna vidare över den italienska gränsen med hjälp av taxi, tåg eller lastbil, beroende på hur mycket de betalat.

Betalningen för resan delades upp på delsträckor och den som inte kunde betala för en sträcka övergavs eller uppmanades att hör av sig till närstående för att be om pengar.

Enligt siffror från det italienska inrikesdepartementet har mer än 45 000 människor anlänt till landet i år, vilket är nära fyra gånger så många som samma period förra året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons