Annons
Nyheter

Stort underskott för onkologkliniken

Patientunderlaget räcker inte till för Växjö lasaretts onkologiska klinik. Därför har kliniken drabbats av ett svårt ekonomiskt underskott. I en revision framgår också att landstinget bör avbryta sitt försök med att skapa en resultatenhet av onkologen.
Nyheter • Publicerad 20 april 2004

Skälet till att Ernst & Young har granskat Växjö lasarett är det ekonomiska underskottet som ökar.

Landstinget skjuter till mer pengar till kliniken. Mellan år 2002 och 2003 ökade landstingsbidraget med sex miljoner kronor. Samtidigt har försäljningen av vård minskat.

Annons

Patienter från Blekinge åker hem i större grad än beräknat och särskilt många behöver inte läggas in.

Minskad vårdförsäljning

På ett år har försäljningen av vård minskat från 15 till drygt 8 miljoner kronor. Dessutom finns en brist på specialistläkare vid onkologen som påverkar situationen.

Ernst & Young anser i sin granskning att landstinget har överskattat vårdbehovet i Kronobergs och Blekinge län. Vårdplatser har därför stått tomma. Parallellt med detta finns det patientgrupper, som de med hjärntumörer och lungcancer, som inte behandlas vid kliniken i Växjö. De får sin behandling i Lund.

Egen resultatenhet

Enligt politikerbeslut ska kliniken utgöra en egen resultatenhet i landstinget. Men detta har bara genomförts till viss del.

Någon egen balansräkning med över- och underskott finns inte som förs över till nästkommande år. Och de rapporter som har presenterats har varit osäkra. Interndebiteringar inom sjukhuset skedde förut, men de har upphört från och med 2003.

Förbättrad redovisning

Ernst & Young vill att kliniken förbättrar sin redovisning över utomlänspatienterna och att arbetet med resultatenheten avvecklas.

Från och med i höst ska onkologkliniken ta emot vissa patienter från andra avdelningar, som öron- och medicinkliniken, och därmed lär beläggningen bli högre.

Annons

En förutsättning för att kliniken ska lyckas är att ytterligare specialistläkare rekryteras, framhåller revisorerna. Tre specialister inom cancersjukvård saknas.

"Oroande rapport"

- Rapporten är oroande och nu krävs ett åtgärdsprogram, säger landstingsrådet Suzanne Frank (m).

Det pågår dessutom diskussioner med onkologen vid Lunds universitetssjukhus om att öka samarbetet för att klara läkarbemanningen i Växjö.

Landstingsrådet Paul Johansson (c) konstaterar att behovet av strålterapi har blivit mindre än beräknat.

- Men det positiva med det är att det utvecklas nya terapiformer.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons