Annons
Nyheter

Stort utbud för den som vill åka skidor

Twintip, hjälm och ryggskydd. Formbara pjäxor. Blå, röda eller silver. Allt finns för alla åkare.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006
Satsa extra på pjäxorna, råder experterna. Något för backen. Rikard Åstrand demonstrerar några av vinterns alla alternativ på slalomskidor. Foto: Urban Nilsson
Satsa extra på pjäxorna, råder experterna. Något för backen. Rikard Åstrand demonstrerar några av vinterns alla alternativ på slalomskidor. Foto: Urban NilssonFoto: 

Utbudet för den som vill åka skidor är stort. Par efter par står de där i sportbutiken tillsammans med alla tillbehör. Det blänker och glänser och för den som står i begrepp att välja utrustning finns det mycket att tänka på.

Det är inga direkta nyheter i år. Men så kallad twintip, skidan som är uppsvängd i båda ändarna, är under frammarsch enligt Per Magnusson på Stadium i Växjö. En skida för den som vill prova på freestyleåkning.

Annons

- Skidan är formad så att åkaren kan gå in i hopp både framlänges och baklänges, förklarar han.

Freestyleåkningen har blivit en trend enligt Per Magnusson.

- Nästan en egen livsstil med kläder och allt, säger han och jämför med snowboardåkningen som låg på topp för något år sedan.

Hyra eller köpa

Trots att det går att hyra komplett utrustning rekommenderar både Per Magnusson och Rikard Åstrand, Intersport, att köpa. Utrustningen håller i många år och med egen utrustning blir flexibiliteten större.

- För det som vill åka någon dag till Hestra eller Hanaslöv som ligger nära så är det bra om man inte behöver hyra för att göra det, säger Per Magnusson.

- Det går att köpa bra skidor för relativt lite pengar, säger Rikard Åstrand.

Men det finns tillfällen när Per Magnusson ser fördelar med att hyra.

- Det är bra för den som vill prova en ny modell till exempel. Att få provåka under en vecka för att sedan köpa är ett bra tips, säger han.

Pjäxorna

Annons

Pjäxorna är en stor del av utrustningen för utförsåkaren. Både Rikard Åstrand och Per Magnusson poängterar vikten av att satsa lite extra på just pjäxorna.

- Att åka till fjällen och ha ont i fötterna en hel vecka för att man köpt för billiga pjäxor är ingen bra idé, säger Per Magnusson.

Pjäxor finns i olika prisklasser och varianter. Det som blir allt mer vanligt är pjäxor som, med hjälp av uppvärmning, formas direkt efter fötterna.

Säkerheten

När det gäller säkerheten för åkaren så har det hänt mycket de senaste åren. Att åka med hjälm är en självklarhet för många. Utförsåkningshjälmar är mycket lätta och de känns inte tyngre att bära än en mössa.

Även ryggskydd används en hel del, främst då bland snowboardåkare, enligt Rikard Åstrand. Både Rikard Åstrand och Per Magnusson ser positivt på den ökande användningen av skydd.

- Man ser en ökad medvetenhet kring säkerheten, nästan en trend. Och när man väl vant sig vid hjälmen vill man inte vara utan, säger Per Magnusson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons