Annons
Nyheter

Stort varsel på energiföretag i Västsverige

Energiföretaget Azelio varslar 100 anställda, vilket är hälften av personalstyrkan. Den berörda personalen finns i Göteborg, Åmål och Uddevalla.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2022
Azelio har en produkt som gör att el från sol- och vindkraft kan distribueras mer jämt över dygnet. Nu varslar bolaget hälften av personalen. Arkivbild.
Azelio har en produkt som gör att el från sol- och vindkraft kan distribueras mer jämt över dygnet. Nu varslar bolaget hälften av personalen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det här är inte en rolig process, det är jobbigt för alla parter. Men jag upplever att det finns en förståelse hos personalen, vi har en fantastisk personal, säger bolagets vd Jonas Wallmander som tillträdde på posten i mars.

Nedskärningarna är ett resultat av att försäljningen inte tagit fart som väntat. Bolaget har en produkt som gör att el från sol- och vindkraft kan distribueras mer jämt över dygnet, och inte bara när solen skiner eller när det blåser.

Medarbetare utomlands drabbas inte

Annons

Bolaget ska nu minska kostnaderna med cirka 150 miljoner kronor i årstakt. De anställda som berörs finns i Göteborg, Åmål och Uddevalla. Bolaget har även ett tiotal medarbetare utomlands som inte berörs av varslet.

– Vi är i en marknadsintroduktionsfas just nu och den fasen har gått långsammare än väntat på grund av pandemin och världsläget. Men vi är inne i en energikris och i en grön omställning, den här produkten behövs och har en framtid, men däremot pekar det mot lägre säljvolymer än väntat i år och nästa år, säger Jonas Wallmander till TT.

Sorgebarn på börsen

Bolaget avser att göra större delen av förändringen under tredje kvartalet.

Azelio har varit ett sorgebarn på Stockholmsbörsen med ett ras på 71 procent i år. Torsdagens besked får aktien att rasa med runt 9 procent. I slutet av mars fick dåvarande vd:n sluta och även företagets finanschef har under året lämnat bolaget.

– Nu ser vi att vi har en möjlighet att få en organisation framåt som jag tror på. Vi kommer arbeta på ett mer effektivt sätt, säger Jonas Wallmander.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons