Annons
Nyheter

Israel: Felriktad raket dödade barn i Gaza

En felriktad raket avfyrad av Islamiska jihad krävde flera liv i norra Gazaremsan, enligt israel.
Israeliska flyganfall fortsätter för andra dagen och Israel förbereder sig för en veckolång insats.
Mellanöstern • Publicerad 6 augusti 2022
Raketer som avfyras mot Israel lyser upp kvällshimlen i staden Gaza.
Raketer som avfyras mot Israel lyser upp kvällshimlen i staden Gaza.Foto: Fatima Shbair/AP/TT
Palestinier inspekterar ett bostadshus i Gaza som skadats i en israelisk flygattack.
Palestinier inspekterar ett bostadshus i Gaza som skadats i en israelisk flygattack.Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Minst 24 personer, varav sex barn, har dödats de senaste två dagarna på grund av "israelisk aggression", uppger hälsomyndigheterna i Gazaremsan. Över 200 människor har skadats.

Israels regering förnekar inblandning i beskjutning mot staden Jabaliya i norra Gazaremsan under lördagskvällen. I stället var det en raket avfyrad av Islamiska jihad som tog fel kurs, heter det i uttalandet. I Jabaliya ska flera civilpersoner, bland dem barn, ha dödats enligt Israels militär.

Annons

Det fanns inga officiella palestinska kommentarer kring händelsen men en palestinsk sjukvårdskälla säger till nyhetsbyrån AP att sex personer dödades i Jabaliya, tre av dem barn.

Fortsatta flyganfall

Israel genomförde ytterligare flygräder i Gazaremsan under lördagen. 19 personer tillhörande den terrorstämplade gruppen Islamiska jihad, som är målet för den israeliska attacken, ska också ha gripits på Västbanken, uppger den israeliska militären.

Som svar på attackerna regnade raketerna över södra Israel. Israels militär säger att nästan 450 raketer har avfyrats under dagen. 350 av dem har nått Israel men de flesta oskadliggjordes av Israeliskt luftvärn. Två personer har fått sjukhusvård för lindriga splitterskador, enligt räddningstjänsten.

Ingen snar vapenvila

En talesperson för den israeliska militären säger att landets styrkor är beredda på en veckolång insats. Inga förhandlingar om vapenvila pågår, enligt talespersonen. Källor inom extremiströrelsen Islamiska jihad utesluter en vapenvila i närtid. "För tillfället ligger fokus på slagfältet", säger en företrädare för gruppen till AFP.

Israel motiverar attacken som en "förebyggande" operation mot Islamiska jihad, och insisterar på att gruppen planerade en nära förestående attack efter dagar av spänningar längs Gazaremsans gräns. En av dem som dödades i fredagens inledande attacker var Taysir al-Jabari, en högt uppsatt befälhavare inom den väpnade gruppen.

Kraftverk stoppas

Attackerna är av allt att döma riktade mot adresser med koppling till Islamiska jihad. Flera bostadshus i staden Gaza har raserats, men Israel har förvarnat om målen för att ge invånare tid att utrymma.

Attackerna och motattackerna har väckt oro för en upprepning av den elva dagar långa konflikten i maj 2021, som ödelade delar av Gazaremsan och tvingade mängder av israeler att söka skydd undan raketer.

På lördagen avstannade mycket av det dagliga livet i Gazaremsan, gator tömdes och butiker stängdes. Enklavens enda elkraftverk stoppades på grund av brist på bränsle sedan Israel stängde gränsövergångarna tidigare i veckan.

Manar till fred

Flera länder och EU manar till återhållsamhet i den upptrappade konflikten.

Gazaremsan styrs av den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas. Runt två miljoner människor bor i området.

Annons

Hamas och Israel har utkämpat fyra krig och flera mindre stridsutbrott sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan 2007, inklusive konflikten i maj förra året. 2019 blossade strider upp mellan Islamiska jihad och Israel. Den gången valde Hamas att inte blanda sig i.

Fakta: Islamiska jihad

Den palestinska rörelsen Islamiska jihad grundades 1981 och dess väpnade gren al-Qudsbrigaderna bildades 1992. Rörelsen driver väpnad kamp mot den judiska staten Israel.

Den ses som en systerorganisation till Hamas, som kontrollerat Gazaremsan sedan 2007. Bägge grupperna har sitt ursprung i egyptiska Muslimska brödraskapet.

Islamiska jihad är främst baserad i Gazaremsan men har också en stark närvaro på den ockuperade Västbanken. Många av gruppens framträdande ledare har haft Damaskus i Syrien som sin bas.

Rörelsen har nära band till Iran och har terrorstämplats av bland andra USA och EU.

Islamiska jihad har tagit på sig flera självmordsattacker mot Israel, framför allt under den så kallade andra intifadan 2000-2005.

Rörelsen samordnar ofta sina militära aktioner med Hamas, som under elvadagarskriget mot Israel i maj 2021. Hamas höll sig dock passivt under striderna mellan Israel och Islamiska Jihad 2019.

Källa: TT-AFP

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons