Annons
Nyheter

Stubb ställer upp i presidentvalet i Finland

Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb ställer upp i presidentvalet 2024, efter att ha blivit tillfrågad av statsminister Petteri Orpo.
Finland • Publicerad 15 augusti 2023
Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb. Arkivbild.
Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Det meddelar Stubb på X, tidigare Twitter.

"Det är en stor ära och jag tackar varmt för förtroendet" skriver han.

Annons

Alexander Stubb, som tillhör det borgerliga Samlingspartiet, var landets statsminister mellan 2014 och 2015. Han har även varit finansminister och utrikesminister.

Beslutet om att föreslå Stubb som kandidat fattades enhälligt av Samlingspartiets partistyrelse under måndagen, rapporterar Yle.

– Alexander Stubb är helt klart vår starkaste kandidat. Han är en fantastisk kandidat, säger Orpo.

I presidentvalet kommer Stubb bland annat att ställas mot före detta utrikesminister Pekka Haavisto. Haavisto, som även kandiderade till presidentposten 2012 och 2018, anses bland annat ha haft en avgörande roll i förhandlingarna om Finlands medlemskap i Nato.

Förutom Stubb och Haavisto ställer även Finlands centralbankschef Olli Rehn, sannfinländaren Jussi Halla-aho, Harry Harkimo från det lilla partiet Rörelse Nu och Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola upp i valet.

Presidenten i Finland väljs vart sjätte år och har flera viktiga befogenheter – särskilt i frågor som rör utrikes- och säkerhetspolitik. Presidenten undertecknar också lagar, kan i vissa fall lägga in veto mot lagförslag och är överbefälhavare för försvarsmakten.

Presidentvalet hålls den 28 januari 2024. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna hålls en andra omgång den 11 februari.

Fakta: Alexander Stubbs politiska bana

– född 1 april 1968 i Helsingfors

– gift, två barn

– filosofie doktor

– talar svenska, finska, engelska, franska och tyska

– EU-parlamentariker 2004–2008

– utrikesminister 2008–2011

– blev invald i riksdagen 2011

– partiledare för Samlingspartiet 2014–2016

– Europa- och utrikeshandelsminister 2014–2015

– statsminister 2014–2015

– finansminister 2015–2016

– vice ordförande för den Europeiska investeringsbanken, EIB 2017–2020

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons