Annons
Nyheter

Studie: Depression hos barn ökar sjukdomsrisk

Deprimerade barn och tonåringar löper högre risk att dö i förtid – samt att drabbas av en rad andra sjukdomar senare i livet.
Det visar en ny studie av forskare vid Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften JAMA Psychiatry.
Forskning • Publicerad 10 december 2020
Unga som fått diagnosen depression lider högre risk för en rad andra sjukdomar senare i livet. Illustrationsbild.
Unga som fått diagnosen depression lider högre risk för en rad andra sjukdomar senare i livet. Illustrationsbild.Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT

– Många tidigare studier kollar på kopplingen mellan en specifik sjukdom och depression, vi ville kolla på ett bredare spektra, säger ki-forskaren Sarah Bergen, en av studiens författare, till TT.

Studien, som använder sig av sjukvårdsdata från över en miljon svenskar, varav nästan 40 000 fått diagnosen depression någon gång mellan 7 och 19 års ålder, är därav unik i sitt slag.

Annons

– Vi kunde följa personerna upp till 31 års ålder i vissa fall och se vilka sjukdomar de drabbades av senare i livet.

Resultatet var slående – de som fått diagnosen löpte signifikant högre risk att dö i förtid, skada sig själva och drabbas av andra sjukdomar senare i livet.

Ökad risk för förtida död

Studien fann att barn och ungdomar med depression löper högre risk att drabbas av totalt 66 av 69 undersökta sjukdomar, inklusive sömnstörningar, diabetes och njur- och leversjukdomar.

De hade även en markant högre risk att drabbas av skador, framförallt självskada, och en nästan sex gånger högre risk att dö i tidig ålder än icke-deprimerade.

– Tidigare studier har indikerat att depression kan kopplas till fler sjukdomar. Men att det var hela 66 av 69 sjukdomar var lite överraskande för mig, berättar Sarah Bergen.

Tre möjliga förklaringar

Sarah Bergen efterlyser nu vidare studier för att försöka ta reda på vad detta beror på.

– Som jag ser det finns tre möjliga förklaringar: Antingen så beror det på arv och miljö hos dessa barn och unga, på att depression hos unga på något sätt påverkar den fysiska utvecklingen, eller på att personer med depression är mer sannolika att utveckla en ohälsosam livsstil, säger forskaren.

Sarah Bergen argumenterar för att ökad kunskap på området är viktigt för att ge de som drabbas av depression tidigt i livet bättre vård.

– Jag hoppas att det här inspirerar till vidare forskning så att vi får en bättre förståelse för hur dessa sjukdomar hänger samman så att vi bättre kan hjälpa dem som drabbas, säger hon avslutande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons