Annons
Nyheter

Studie: Fler utomstående drabbas av skjutningar

Alltfler människor drabbas rent slumpmässigt av skjutningar och sprängningar, visar en analys från polisen.
Brott • Publicerad 9 maj 2023
Antal utomstående som drabbats av skjutningar och sprängningar har ökat men förblir ovanligt enligt polisens nya analys. Arkivbild.
Antal utomstående som drabbats av skjutningar och sprängningar har ökat men förblir ovanligt enligt polisens nya analys. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under perioden 2012–2023 har det i genomsnitt skett cirka 500 skjutningar eller sprängningar per år. En ny sammanställning visar att 68 av dem drabbade utomstående – personer som bara råkade vara på platsen. Totalt har 88 utomstående människor dödats eller skadats.

"Utvecklingen går i en negativ riktning och det är väldigt allvarligt när utomstående drabbas av det dödliga våldet och gängkonflikterna", säger Joakim Sturup, kriminolog och forskare, i ett pressmeddelande.

Yngre och mer impulsiva

Annons

Enligt Sturup genomfördes tidigare dessa typer av dåd nattetid och på avskilda platser. Under senare år har skjutningar och sprängningar skett på mer offentliga platser där allmänheten har tillträde, och då på dagtid när fler människor är i rörelse.

Analysen visar dessutom att gärningspersonen är numera yngre, generellt mer impulsiv och med låg kunskap och förmåga att hantera vapnen de använder. Det har även blivit vanligare med automatvapen och att fler skott avlossas per händelse.

Enligt polisen har det också blivit vanligare att gärningspersonen mördar människor de inte känner, vilket ökar risken för att fel person blir måltavla.

Tolvåriga Adriana

Kriminalitet blev en av de hetaste frågorna under det senaste valet i Sverige efter de senaste årens uppmärksammade fall.

2020 dödades exempelvis en tolvårig flicka, Adriana, nära en snabbmatsrestaurang i Norsborg söder om Stockholm av en förlupen kula från en förbipasserande bil.

Enligt en sammanställning av TT i april i år har minst tolv utomstående skjutits ihjäl sedan oktober 2018.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons