Annons
Nyheter

Stuverichef döms för arbetares kvävningsdöd

Olycka • Publicerad 10 december 2020
Arbetskläder på tork i Oxelösund. Arkivbild.
Arbetskläder på tork i Oxelösund. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Stuverichefen på ett fartyg i Oxelösund bär ansvaret för den arbetsplatsolycka som kostade en ung man livet 2018, det har nu Nyköpings tingsrätt slagit fast.

Olyckan ägde rum i mars 2018 ombord på ett kolfartyg i hamnen. En man i 20-årsåldern dog av kvävning efter att han skickats ner i fartyget för att lossa kol. En annan person förlorade medvetandet i ett inkapslat utrymme ombord på fartyget.

Annons

Då stuverichefen hade ansvaret för arbetsmiljön ombord döms denne för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och straffet blir villkorlig dom och 150 dagsböter. Hamnbolaget krävs även på två miljoner i företagsbot.

Rätten anser dock inte att brottet var grovt. Stuverichefen frias därmed från vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons