Annons

Sug efter utbildning för ukrainsk vårdpersonal

Mer än 100 ukrainska läkare och sjuksköterskor har anmält intresse till en kurs på Sophiahemmet högskola som ska hjälpa dem att snabbare komma i arbete i den svenska vården.
Ukrainakriget • Publicerad 15 augusti 2022
Nästa vecka börjar 30 läkare och sjuksköterskor från Ukraina en introduktionsutbildning till svensk sjukvård. Arkivbild
Nästa vecka börjar 30 läkare och sjuksköterskor från Ukraina en introduktionsutbildning till svensk sjukvård. ArkivbildFoto: Claudio Bresciani/TT

I början av sommaren meddelade högskolan att legitimerade läkare och sjuksköterskor som flytt från kriget i Ukraina skulle erbjudas en introduktionskurs till den svenska hälso- och sjukvården. Och initiativet blev en omedelbar succé.

Blev överraskade

– När vi lanserade kursen blev vi överraskade över att det bara de två första dagarna var över 100 personer som anmälde sitt intresse, säger Johanna Adami, som är rektor på Sophiahemmet högskola till TT.

Annons

Nästa vecka ska 30 personer som möter kraven tas ut till introduktionsutbildningen vars mål är att de ukrainska läkarna och sjuksköterskorna snabbt ska komma in i den svenska vården, även om det handlar om andra arbetsuppgifter.

– Behovet finns ju av kompetens till vården och vi kan redan nu se att det är väldigt kvalificerade personer, säger Johanna Adami.

Skapa nätverk

Under kursen, som ges på distans och drar i gång den 27 september, får deltagarna en introduktion i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, genomgång av vårdetik, patientsäkerhet och de regelverk som gäller här. Detta kompletteras av svenskstudier i samarbete med ABF Stockholm och praktik i olika vårdverksamheter.

– Syftet är att de ska få en meningsfull sysselsättning och att vi ska ta till vara deras kompetens och att de ska få ett nätverk med arbetsgivare inom vården, säger Johanna Adami och tillägger:

– För det finns ju andra tjänster man kan jobba med inom vården även om man inte kan utöva sitt legitimationsyrke.

Fakta: Utbildningen vid Sophiahemmet högskola

Introduktionsutbildningen genomförs inom ramen för länsstyrelsens regeringsuppdrag att ge fler nyanlända jobb inom hälso- och sjukvården.

Länsstyrelserna har fått i uppdrag att fördela pengar till projekt som anordnar utbildningar för nyanlända, asylsökande och personer som beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet med erfarenhet av hälso- och sjukvård. Syftet är att ta vara på den kompetens som finns inom området och möta den efterfrågan på personal som finns inom hälso- och sjukvården.

Introduktionsutbildningen vid Sophiahemmet högskola genomförs i samarbete med Familjeläkarna, Röda Korsets högskola, ABF Stockholm samt Sophiahemmet sjukhus.

Källor: Sophiahemmet och länsstyrelsen Stockholm

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons