Annons

De blågröna: Blir billigare med nytt stadshus

De blågröna står fast vid att det blir billigare med ett nytt stadshus. Och har ingen rädsla för att att satsningen ska bli dyrare än beräknat.
Växjö • Publicerad 6 november 2017

Annons

De tror på ett nytt stadshus på Norra stationsområdet: Fr. v Anna Tenje (M) Jon Malmqvist (KD), Per Schöldberg (C), Cheryl Jones Fur (MP) och Nils Fransson (L).
De tror på ett nytt stadshus på Norra stationsområdet: Fr. v Anna Tenje (M) Jon Malmqvist (KD), Per Schöldberg (C), Cheryl Jones Fur (MP) och Nils Fransson (L).Foto: Stefan Fehrm

– Jag är trygg i siffrorna. Jag är inte rädd att kostnaderna ska skena till en miljard eller så, säger kommunalrådet Per Schöldberg (C) på måndagens presskonferens

Den 17 oktober beslutade kommunfullmäktige att återremittera ärendet om stadshuset efter en begäran från oppositionen som ville ha svar på en rad frågor inte minst om kostnaderna.

De blågröna har låtit göra en snabbutredning och på måndagen presenterades en ”fördjupad kostnadsutredning” som enligt politikerna klart talar för fördelarna med att bygga ett nytt stadshus istället för att renovera och behålla verksamheten i nuvarande kommunhus. Hyresskillnaden blir till och med större än vad tidigare beräknade.

* Att rusta upp och stanna kvar i kommunhuset kostar 39.3 miljoner i årlig hyra.

* Att bygga ett nytt stadshus: 35 miljoner. Detta innebär enligt de blågröna att kostnaden, precis som utlovats, blir tio procent läge jämfört med att stanna kvar i nuvarande fastighet.

– Det befintliga kommunhuset matchar inte det nya, säger Per Schöldberg.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) vill också peka på alla de fördelar som finns med ett nytt stadshus inte då bara ur ekonomisk synvinkel utan även ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Varför var då inte alla siffror med i det underlag som presenterades för fullmäktige för 14 dagar sedan?

– Vi litade på det underlag vi hade innan vi gick till fullmäktige, där vi förvisso fick på nöten, men vi trodde på det och var nöjda med det, säger Anna Tenje.

Annons

Det har under resans gång funnits tre alternativ till placering av ett nytt kommunhus, men Araby/Dalbo har aldrig funnits med i diskussionen, påpekade Tenje, som också upprepade argumentet att man med den här lösningen får 250 nya bostäder och en ny station.

Just stationsfrågan tycker Nils Fransson (L) kommit bort i diskussionen: Att Växjöborna på köpet får ett nytt resecentrum.

Beslutet om ett nytt stadshus väntas, om inget oförutsett händer, att klubbas i kommunfullmäktige 21 november. Dessförinnan ska ärendet behandlas i kommunstyrelsen.

Stefan FehrmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons