Annons
Nyheter

Svårt att få brandmän till Moheda

Värends räddningstjänst har inte lyckats rekrytera nya deltidsbrandmän till Moheda.
Räddningschefen Jörgen Waldén befarar att de som i dag arbetar på stationen ska knäckas.
Vilket kan innebära lägre
bemanning eller till och med nedläggning.
Nyheter • Publicerad 15 april 2004

- När vi pratar med personalen i Moheda är det ganska negativt just nu. Det ser tungt ut, säger Jörgen Waldén.

Han säger att man noga hört sig för i Moheda om lokalbefolkningens intresse för att bli deltidsbrandman.

Annons

- Vi känner ju alla där ute. Jag tror vi talat med varenda kotte.

Värends räddningstjänst har också annonserat efter personal. Men inget har hjälpt.

Jobbar på annan ort

Enligt Jörgen Waldén kan Moheda räddningstjänst ännu så länge mobilisera en full styrka på fem man. Men frågan är hur länge. Bara hälften av brandmännen bor och jobbar i Moheda. Flera arbetar på annan ort, exempelvis Växjö vilket gör att de inte hinner i tid till stationen i Moheda om larmet går.

- Rent praktiskt innebär detta att de som befinner sig i Moheda på dagarna måste ha beredskap mycket ofta, säger Waldén.

- Nu måste personalen byta pass med varandra och trixa med scheman på olika sätt. Och de gör de på ett väldigt bra sätt.

- Men vi får se om de orkar fortsätta. Vi kan inte slita ut de som finns kvar. Risken är att dem tappar sugen. Det hade räckt om vi kunnat rekrytera ett par nya deltidsbrandmän till i Moheda.

Också i Alvesta och Ingelstad behövs ytterligare någon deltidsbrandman. Men Waldén tror att det långsiktigt inte blir något problem med den rekryteringen, åtminstone inte till Alvesta som i sammanhanget är en större ort.

Vad händer om ni inte får tag i tillräckligt med folk. Kan det bli en nedläggning i Moheda?

- Ja, det eller att minska bemanningen. Kravet att det ska finnas ett visst antal brandmän kanske måste ses över. Eventuellt måste vi se över vår utrustning så att olyckor kan hanteras bra trots att vi är färre brandmän.

Annons

Men för att en styrka ska kunna utföra en rökdykning måste den enligt Waldén bestå av fem man precis som vid insatser vid svårare trafikolyckor. Alla

Värends räddningstjänsts styrkor har i dag minst den bemanningen, förutom de små räddningsvärnen.

Deltidskåren i Moheda kom

ordentligt i blickpunkten hösten 2002 i samband med beskedet att Finnveden Powertrains fabrik skulle läggas ned. Man konstaterade att nedläggningen kom att drabba räddningstjänsten eftersom många av brandmännen jobbade på Finnveden.

Därför satsade Värends räddningstjänst extra på rekrytering av nya brandmän. Denna visar sig alltså nu inte ha lyckats

något vidare.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons