Annons
Nyheter

Svårt för unga att delta i möte om framtiden

Samtidigt som ledare pratar om vikten av att göra ungas röster hörda vittnar klimataktivister om svårigheter att delta i FN-mötet Stockholm+50.
15-åriga Juan David Amaya från Colombia varnar för att viktiga perspektiv riskerar att gå förlorade.
Miljö • Publicerad 3 juni 2022
Juan David Amaya har kommit från Colombia för att vara med på Stockholm+50.
Juan David Amaya har kommit från Colombia för att vara med på Stockholm+50.Foto: Petra Hedbom/TT
Karolina Lagercrantz, vice ordförande i Push Sverige, och Juan David Amay, Fridays for future, Colombia, vittnar om svårigheter för unga att ta sig till klimatkonferensen i Stockholm.
Karolina Lagercrantz, vice ordförande i Push Sverige, och Juan David Amay, Fridays for future, Colombia, vittnar om svårigheter för unga att ta sig till klimatkonferensen i Stockholm.Foto: Petra Hedbom/TT

Juan David Amaya presenterar sig som klimataktivist. Hemma i Colombia är han starkt engagerad i bland annat proteströrelsen Fridays for future. Nu befinner han sig på Stockholmsmässan omgiven av politiker och representanter för regeringar från hela världen.

Trots att FN:s miljömöte Stockholm+50 har ett uttalat fokus på unga och att Juan David Amaya kommer från ett land som drabbas hårt av klimatförändringarna var det långt ifrån självklart att han skulle kunna komma.

Flera hot

Annons

Flera andra aktivister från länder i bland annat Afrika och Asien har vittnat om svårigheter att få visum eller ha råd med resan till Stockholm.

Men genom pengar från Fridays for future och med hjälp från den ideella organisationen Push Sverige för unga som driver klimatfrågor är Juan David Amaya nu på plats.

– Det känns viktigt att vara här för att prata om vår situation. I Colombia och stora delar av Latinamerika hotas vi av klimatkrisens effekter men också för att vi är klimataktivister, säger han till TT.

För Juan David Amaya är klimaträttvisa och mänskliga rättigheter tätt sammankopplade. Ursprungsbefolkning i bland annat Colombia drabbas extra hårt av klimatförändringarna och miljökatastrofer eftersom de lever så nära naturen.

"Komplicerat"

Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) framhåller på en pressträff att unga står i fokus under Stockholm+50 och hänvisar till en ungdomspanel som har fått möjlighet att lämna förslag till diskussioner under konferensen.

Men det finns mycket mer som arrangörer och länder kan göra för att inkludera unga, enligt Karolina Lagercrantz som är vice ordförande i Push Sverige.

– Det går alltid att prata om unga men det går inte att berätta någon annans historia. Vi behöver människor som Juan som kan komma och ge en bild av sin verklighet, säger hon.

– Vi är otroligt glada över att han är här men vi har jobbat hårt för att kunna bjuda in fler från utvecklingsländer, men det är komplicerat.

Precis som många av de unga som engagerar sig i klimatfrågan pluggar Karolina Lagercrantz och gör detta på fritiden utan ersättning.

– Vi hade gärna haft ett ordentligt program för Push Sverige och varit ännu mer aktiva men det har inte funnits tid och pengar till det. Det borde inte vara upp till ungdomsorganisationerna själva att ordna så att unga representanter från hela världen kommer hit.

Annons

Trots att Stockholm+50 inte är ett möte där nya beslut ska fattas så hoppas Juan David Amaya att det ska leda till förändring. Själv ser han fram emot att nätverka och prata med andra unga.

– Jag vill berätta min historia och vittna om min verklighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons