Annons
Nyheter

Industrin bromsar in i krigets skugga

Den svenska industrin fortsatte bromsa in i mars, enligt ett inköpschefsindex, PMI, från Swedbank och Silf. Oron för vad Ukrainakriget och sanktioner mot Ryssland innebär är utbredd.
Ekonomi • Publicerad 1 april 2022
Swedbank/Silf presenterar inköpschefsindex från industrin. Arkivbild
Swedbank/Silf presenterar inköpschefsindex från industrin. ArkivbildFoto: Björn Larsson Rosvall/TT

Industrin brottas med utbudsbrister, höga råvarupriser och störningar i leveranskedjorna, vilket kan förvärras i och med kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland, skriver Swedbank och Silf i ett pressmeddelande. Rapporten för mars månad var ganska rörig, enligt Torbjörns Isaksson.

– Det speglar väl också i och för sig situationen hos industriföretagen, att det är stökigt, säger Isaksson.

Annons

PMI för mars sjönk till 57,3, det lägsta sedan hösten 2020. Delindex för orderingången föll till den lägsta noteringen sedan sommaren 2020.

"Viss optimism" inom bilindustrin

Industriföretagen, framförallt inom bilindustrin, har problem med försörjningen av insatsvaror. Bristen på halvledare, som fått Volvo Cars att tillfälligt stoppa produktionen, fanns redan innan kriget bröt ut i Ukraina. Men, det finns tecken på att situationen förvärrats på grund av det, säger Torbjörn Isaksson.

– Just nu har industriföretagen svårigheter att hålla uppe produktionen för att möta global efterfrågan, säger han och fortsätter:

– Det är ett problem för industrin och vi vet att produktion i Tyskland till exempel har stannat på grund av det, och det kan nog spilla över på svensk industri.

Däremot är efterfrågan på bilar stark, menar Isaksson, vilket talar för att produktionen inom bilindustrin kommer tillbaka igen. Bland annat speglas det i att företagen väljer att anställa personal.

– Det indikerar att man har en viss optimism och att man behöver öka sin produktionskapacitet här framöver.

Exportmarknaden hårt drabbad

Exportmarknadens index sjönk allra mest och orderingången, som föll 7,3 indexenheter, är särskilt drabbad.

– Det är ett oroande tecken men jag skulle inte i den rådande situationen dra allt för stora slutsatser, säger Torbjörn Isaksson.

När det gäller produktionsplanerna rasar delindex med 15 indexenheter. Även detta kan delvis förklaras med att Volvo Cars stoppade produktionen i början av mars, säger Isaksson.

– Men även orderingången, man ska komma ihåg att det är väldigt många underleverantörer som påverkas av att Volvo Cars stannat av produktionen.

Risk för nya utbudsstörningar

Annons

Trots inbromsningen ligger PMI fortfarande på högre nivåer än sitt historiska snitt och indikerar tillväxt.

"Samtidigt har osäkerheten kring den globala konjunkturen och risken för förnyade utbudsstörningar ökat i spåren av kriget i Ukraina och västvärldens sanktioner mot Ryssland", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av PMI på Swedbank.

Enligt Torbjörn Isaksson är det svårt att veta hur det som redan hänt sedan kriget i Ukraina bröt ut kommer att påverka ekonomin framåt. Inte heller vet man hur konflikten utvecklar sig, men han tror att världsekonomin kommer rulla på bra.

– Det finns väldigt mycket pengar i ekonomierna och utsikterna för de kommande kvartalen är hyggliga, eller fortsatt ljusa till och med, skulle jag säga. Sen längre fram tror vi på en dämpning av konjunkturen, men det får vi återkomma till framöver.

Fakta: Inköpschefsindex mars 2022

Inköpschefsindex, PMI, sjönk med 0,7 indexenheter från 58,0 i februari till 57,3 i mars. Indextal över 50 tyder på tillväxt medan indextal under 50 innebär en nedgång i konjunkturen.

Tre av fem delindex drog ner PMI-totalen med 1,8 indexenheter sammanlagt. Orderingångarna föll med 2,2 enheter till 52,1. Orderstockarna sjönk med 3,4 indexenheter till 57,8. Produktionen backade med 0,4 indexenheter och landade på 57,5. Produktionsplanerna föll med drygt 15 enheter till 61,1. Sysselsättningen sjönk till 56,7 med 3,4 indexenheter.

Leverantörernas leveranstider steg med 0,6 indexenheter till 78.8. Lager av inköpt material föll med 4,9 enheter till 57,7. Leverantörernas rå- och insatsvaror steg i mars till 90,1 efter att ha sjunkit fyra månader i rad.

Källa: Swedbank/Silf

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons