Annons
Nyheter

Svensk snålhet trendar på Twitter

Svenskar är snåla och ogästvänliga. I alla fall om man ska tro Twitterstormen #swedengate. En enskild kommentar fick vingar och tusentals kommentarer.
Men det handlar inte om någon organiserad påverkanskampanj från främmande makt.
Kultur • Publicerad 1 juni 2022
Inga köttbullar för gästerna. Sverige anses snålt och ogästvänligt efter en kommentar på Reddit. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Det började med en kommentar på Reddit. På frågan om vilka konstiga kulturella eller religiösa sedvänjor som användare stött på svarade en så här:

“Jag var hemma hos min svenska kompis. Medan vi lekte i hans rum ropade hans mamma att maten var klar. Och, lyssna här, han bad mig att VÄNTA i hans rum medan de åt. Det var galet."

Twitterstorm

Annons

Kommentaren skärmdumpades, publicerades på Twitter och startade en storm under namnet #swedengate. Svenskar ses som snåla och ogästvänliga, tiotusentals personer har reagerat. Kanske har kommentaren, som flera konton skriver, vänt upp och ner på bilden av Sverige med en enda kommentar.

– Det här krockar med bilden av vikingar som super ihop och äter smörgåsbord. Smörgåsbordet framstår som kollektivt och generöst och plötsligt får man inte vara med på supandet, säger Richard Tellström.

Richard Tellström är docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet där han forskar om svensk matkulturhistoria.

– Det är så svårt att tänka sig det här i dag men det stämmer att vi har haft en sådan kultur, säger han.

Har förändrats

Enligt Richard Tellström är det väldigt åldersbundet om man känner igen fenomenet eller inte. Under 1900-talets första hälft lade svenskarna ibland hälften av sin budget på mat. Skiftet verkar ha kommit någon gång på 1990-talet när matpriserna sjönk ordentligt.

– Plötsligt var det inte längre pinsamt att komma hem och säga att "jag har redan ätit" när föräldrarna hade stått och lagat.

Historisk bakgrund

Enligt Richard Tellström kan kulturen att man inte bjuder varandra på mat ha sitt ursprung i att Sverige, som övriga delar av Norden där kulturen också har funnits, är lutheranskt. Syndade man eller missade att gå i kyrkan kunde man bli straffad av Gud, exempelvis genom minskad skörd. Om grannarna då bjöd på mat så understödde de brottet. Maten har på så vis blivit individuell i Sverige, hjälpt också av att vi inte haft något kollektivt jordbruk.

Men den viktigaste anledningen är att föräldrar inte ville sätta gästens föräldrar i skuld, säger han.

– Jag tror inte att svenskar är snåla. Det handlar om att man inte vill säga att gästens föräldrar inte föder sina barn. Skuld är jättekänsligt för oss, säger Richard Tellström.

Ingen organiserad kampanj

Det plötsliga intresset för den svenska snålheten fick också Myndigheten för psykologiskt försvar att intressera sig. De uppmärksammades på trenden och har gått igenom hur den växt fram.

Annons

– Vi såg det i går som många andra och konstaterade snabbt att det startade på Reddit. Men det är ingen påverkanskampanj från främmande makt, säger Mikael Östlund, kommunikationschef.

Fakta: #swedengate

Kommentaren publicerades i förra veckan och det tog några dagar innan den fick fart på Twitter.

Över 16 000 personer har hittills kommenterat inlägget som kommentaren förekom i.

Att fenomenet har förändrats och kanske helt försvunnit förklarades längre ner i kommentarstråden, men då hade kampanjen redan dragit i gång. Flera personer svarade att det förekommit i deras länder också och att det inte handlade om snålhet utan att gästen inte fick äta för sina egna föräldrar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons