Annons
Nyheter

Svenska småhus upptaxeras 13,5 procent

Nu får fler betala maxtaxan i fastighetsavgiften. Årets taxering av fastigheter har gjort att villaägarna har upptaxerats 13,5 procent.
Ekonomi • Publicerad 16 december 2021
Högst taxeringsvärde för småhus i landet – villor och hus vid vattnet i Danderyd norr om Stockholm. Arkivbild.
Högst taxeringsvärde för småhus i landet – villor och hus vid vattnet i Danderyd norr om Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fastighetstaxeringen i år har gjort att det taxerade värdet på Sveriges fastigheter har ökat med 6,5 procent jämfört med förra året, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det totala taxeringsvärdet är 11 147 miljarder kronor.

Annons

För småhus ökade taxeringsvärdet 598 miljarder kronor, eller 13,5 procent. Totalt uppgår taxeringsvärdet på småhusen till 5 013 miljarder kronor.

Det gör att större andel nu får betala den maximala fastighetsavgiften på 8349 kronor, enligt Skatteverket.

– Nu betalar 62,4 procent maxtaxan för småhus i fastighetsavgift. Förra året var det runt 55 procent, säger Jan Berghök, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Runt 2,5 miljoner personer berörs av maxtaxan för småhusen, men då kan de äga både hela och delar av fastigheter. 1,3 miljoner personer betalar mindre än det maximala beloppet.

Högst genomsnittligt taxeringsvärde för småhus har Danderyds kommun med 9 753 000 kronor, lägst har Åsele kommun med i genomsnitt 213 000 kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons