Annons
Nyheter

Sverige allt mörkare på smittkartan

Smittspridningen och antalet döda i covid-19 fortsätter att öka och Sverige blir allt mörkare på den europeiska smittspridningskartan.
Coronaviruset • Publicerad 1 december 2020
Ett provtagningskit för covid-19. Arkivbild.
Ett provtagningskit för covid-19. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

117 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige sedan i fredags, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har därmed 6 798 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 260 758 personer har bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Annons

– Vi har en ökande spridning i alla åldersgrupper just nu. Alla regioner har nu fall på iva och även vad gäller dödstalen ser vi också en fortsatt uppgång, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

Om läget internationellt säger han att man möjligen nu ser en platå i spridningen.

– Men det är ett väldigt svårbedömt läge och varierande mellan många länder.

Även inom EU finns stora variationer. Belgien och Nederländerna har en snabb nedgång medan andra länder ser en omfattande spridning.

– Europa har möjligen varit uppe och toppat den här gången, men sedan får vi se hur utvecklingen fortsätter.

Kanske en platå

Sverige mörknar successivt på smittkartan. Andra länder börjar ljusna något, säger Tegnell.

– Vi ligger kanske på någon slags platå, men med en omfattande smittspridning som verkligen inte har avstannat.

Det finns en tillgänglighet på 28 procent gällande landets intensivvårdsplatser.

– Risken att insjukna i covid-19 och behöva vård är fortsatt hög, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har fått signaler från skolvärlden att barn som bor med någon med bekräftad smitta har ställt till det för undervisningen. I samråd med Skolverket har man kommit fram till att det är bättre att barn stannar hemma för att göra det lättare att bedriva verksamheten i skola.

Annons

– Men det har inte förändrat vår syn på barnens roll på smittspridningen i samhället, säger Tegnell.

Inga julråd ännu

TT: Stockholm upplever Folkhälsomyndigheten som senfärdiga och har infört besöksstopp inom äldreomsorgen på egen hand, varför har ni inte infört lokala besöksförbud?

– Det är väldigt viktigt att man tar ett sådant här besöksförbud på stort allvar. Det är en stor inskränkning i individens frihet att hindra någon från att besöka dem i vad som är deras hem. Det tycker jag är viktigt att ha med sig, säger Anders Tegnell.

Myndigheten fick en reglering inom området nyligen där man kan införa lokala besöksförbud och har blivit kontaktad av kommuner som skulle vilja införa det. Men det behövs mer information om smittläget innan sådana beslut kan tas, säger Tegnell.

– En process för det håller vi på och tar fram så att vi kan gå tillbaka till de kommunerna och meddela vad vi behöver veta, så att vi verkligen tar de här besluten på ett bra underlag och vid rätt tillfälle.

– Stockholm ingår inte i den kretsen. Möjligen har de pratat med Stockholms smittskydd men vi har ingen notering om att Stockholm har haft kontakt med myndigheten i den här frågan.

FHM föreslår inga förändringar i förordningen om allmänna sammankomster, som rapporterats in till regeringen i dag. Gränsen går vid åtta personer. Arbetet fortsätter dock med arbetet om hur smittsäkra arrangemang kan ordnas i framtiden.

Myndigheten har ännu inte gjort klart de råd som ska gälla kring julfirandet. Nästa vecka tror Anders Tegnell att man kan komma med dessa råd.

– Många på myndigheten arbetar väldigt hårt med det här just nu, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons