Annons

Sverige får i uppdrag att bistå med nödboenden

Sverige får i uppdrag av EU att bistå Ukraina och dess närliggande områden med nödboenden.
Ukrainakriget • Publicerad 14 april 2022
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och Robert Wallén, avdelningschef på operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och Robert Wallén, avdelningschef på operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppdraget från EU innebär att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska handla upp ett stort antal nödboenden, omkring 20 000 sängplatser fördelat på 4 000 tält, och planen är att det ska ske inom sex månader, meddelar Morgan Johansson på en pressträff.

– Ambitionen är att få de första boendena på plats inom ett par veckor, säger Robert Wallén, avdelningschef på operativa avdelningen på MSB.

Annons

TT: Hur sannolikt är det att ni lyckas med det?

– Vi bedömer från MSB:s sida att det är sannolikt. Vi har lång erfarenhet av att jobba med liknande insatser, så vi bedömer att det är fullt möjligt att få en delleverans med en stor del i en nära framtid.

"Hjälpa varandra"

Projektet har en budget på 200 miljoner svenska kronor och finansieras genom EU:s civilskyddsmekanism. Tälten ska klara både sommar- och vinterklimat.

– Det är en mekanism som syftar till att hjälpa varandra i EU när medlemsländer hamnar i olika former av kriser. Det kan handla om naturkatastrofer eller skogsbränder, säger Morgan Johansson vid pressträffen.

– Vi har tagit del av det vid olika tillfällen, exempelvis vid skogsbränderna 2018, tillägger han.

"Vi har förmågan"

Just nu håller MSB på med planering och upphandling samt inköp av boendeenheter.

– Det blir en av de största MSB-insatserna som vi gjort historiskt sett, säger Robert Wallén.

Det finns, säger han, tre typer av logistiska utmaningar. Dels att få fram tält och material för tillverkning av nya tält, dels transporterna till Ukraina och dess närområde, dels att integrera dem med el, vatten och avloppsnät i de lokalsamhällen där de placeras.

– Men vi tror sammantaget att vi har förmågan att klara av de här utmaningarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons