Annons
Nyheter

Sverige kampanjade för att skydda Putin-oligark

Svenska ministrar kampanjade för att Putins nära vän skulle slippa sanktioner 2018 och 2019. Nu vill utrikesminister Ann Linde (S) inte svara på frågor.
Ekonomi • Publicerad 13 april 2022
Svenska ministrar försökte hjälpa Putins vän Oleg Deripaska att undgå sanktioner. Arkivbild.
Svenska ministrar försökte hjälpa Putins vän Oleg Deripaska att undgå sanktioner. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Sverige, med Ann Linde och dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S), försökte under 2018 och 2019 hjälpa den Putinnära oligarken Oleg Deripaska mot USA:s sanktioner, rapporterar SVT Nyheter.

Oleg Deripaska har via sitt bolag Rusal ägarkopplingar till det svenska aluminiumbolaget Kubal i Sundsvall, med över 400 anställda.

Annons

Deripaska har enligt SVT bland annat anklagats för utpressning, mutor, kopplingar till organiserad brottslighet och den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016. USA införde därför sanktioner mot honom och hans verksamheter.

Men de svenska ministrarna försökte hjälpa honom att undgå sanktionerna, och skrev bland annat brev till USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo i september 2018. De reste också till USA och träffade chefen för sanktionsmyndigheten.

Detta gjordes för att rädda svenska jobb i Sundsvall, enligt SVT.

USA:s regering slopade sanktionerna mot aluminiumkoncernen EN+ och dotterbolaget Rusal där Kubal ingår i början av 2019.

I början av april i år, efter Rysslands angrepp på Ukraina, hamnade Rusal på EU:s sanktionslista.

SVT har sökt Ann Linde om hjälpkampanjen, men hon hänvisar till nuvarande handelsminister Anna Hallberg (som tillträdde först hösten 2019, efter ministrarnas oligarkkampanj).

Anna Hallberg konstaterar att inställningen till Ryssland var annorlunda då.

– Det har funnits en vilja och förhoppning om att kunna ha affärer med Ryssland och att det skulle gå åt rätt håll, säger Anna Hallberg till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons