Annons
Nyheter

"Sverige kan inte vara helt oberoende av olja 2020"

Ett helt oljefritt Sverige på bara 15 år, det är mest ett drömmål som inte kan nås. Trafikens oljeberoende är den stora hämsko som bromsar den utveckling regeringen vill se. Men vår egen skog kan ändå lösa många energiproblem.
Det menar Björn Zethraeus och Thomas Thörnqvist, båda professorer vid
Växjö universitet.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2006
Grafik över energitillförsel och energianvändning. Klicka på bilden för att se den större.
Grafik över energitillförsel och energianvändning. Klicka på bilden för att se den större.Foto: 
Härifrån importerar Sverige råolja. Klicka på bilden för att se den större.
Härifrån importerar Sverige råolja. Klicka på bilden för att se den större.Foto: 
- Vi kan fördubbla uttaget av så kallat grot, grenar och toppar. Det skulle ge mycket energi, menar professor Thomas Thörnqvist.
- Vi kan fördubbla uttaget av så kallat grot, grenar och toppar. Det skulle ge mycket energi, menar professor Thomas Thörnqvist.Foto: 
- Pelleteldning är bara ett av flera goda sätt att dra nytta av vår fina bioenergikälla skogen, menar professor Björn Zethraeus som gärna tipsar Göran Persson och Stefan Edman i deras kommissionsarbete för att finna vägar bort från Sveriges beroende av olja. Foto: Urban Nilsson
- Pelleteldning är bara ett av flera goda sätt att dra nytta av vår fina bioenergikälla skogen, menar professor Björn Zethraeus som gärna tipsar Göran Persson och Stefan Edman i deras kommissionsarbete för att finna vägar bort från Sveriges beroende av olja. Foto: Urban NilssonFoto: 

Vad den nya energikommissionen får titta noga på är de fyra områden där all vår energi förbrukas. Det sker via:

- förluster i systemet

Annons

- industrin

- bostäder och service

- transporter.

- Och allra störst bland dessa energislukare är faktiskt förlusterna, förklarar Björn Zethraeus och pekar ut kärnkraften som den värsta boven i förlustdramat.

Han och alla andra energiinsatta vet att bara drygt en tredjedel av all energi som tas fram vid våra kärnkraftverk kommer till nytta. Så mycket som två tredjedelar far ut med kylvattnet, rakt ut i havet.

Transporterna knuten

Och den allra svåraste knuten för kommissionen blir transporterna. Lastbilar och bilar samt andra fordon som traktorer och övriga arbetsfordon, drivs av förbränningsmotorer.

Det är alltså de gamla 1800-talsuppfinnarna, tyskarna Otto och Diesel, som i princip står för dagens teknik inom transportområdet. Och trots många tal och artiklar om miljöbilar och alternativa bränslen är bensin och dieselolja fortfarande de utan jämförelse vanligaste drivmedlen.

"Vi klarar inte 2020"

- Transportsektorn är den absolut svåraste knuten i hela energifrågan. Tekniskt sett är den väldigt krånglig att lösa i och med det system vi har för att distribuera varor. Därför tror jag knappast det går att klara oss från oljeberoende till år 2020.

Annons

Skogen

Men för industri och bostäder och service ser både Zethraeus och Thörnqvist stora möjligheter att komma bort från oljan:

- Tillväxten i våra skogar är mer än 100 miljoner kubikmeter per år. Av det kan man, när reservat och liknande räknats bort, ta ut 90 miljoner. Det kan då ge oss knappt 200 TWh.

- Tillsammans med vår vattenkraft, om cirka 60 TWh, klarar skogsråvaror ungefär hälften av hela vårt energibehov; 50 procent är alltså tillgängligt inom landet!

Allt trä som finns i hyllor, stolar, bord, väggar, rivningsvirke med mera ser Björn Zethraeus också som god användbar energi.

Många möjligheter

- Slipper vi avfallsdirektiv som förbjuder eldning av gamla träföremål kan det ge mycket energi.

Egentligen vill Zethraeus se en mängd saker som möjliga energitillskott och han räknar upp alla möjliga pappersprodukter, som emballage och tidningar, men även kläder som skjortor av bomull.

- Slutar vi tänka i raka banor och lär oss återanvända och återvinna bättre finns mycket energi att få ut. Och då behöver vi egentligen inte ta ut mer skogsråvara.

- Vår slutsats är att skulle vi verkligen utnyttja allt vi har kan vi klara tre fjärdedelar, 75 procent, av den energi vi behöver.

Fotnot: Detta är första artikeln i en serie om möjligheterna ersätta olja.

Stefan Leo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons