Annons
Nyheter

Sverige och Nato: Framsteg – men inget genombrott

Natoprocessen är i gång igen och fler möten utlovas mellan Sverige och Turkiet.
– Ett litet steg framåt, säger chefsförhandlare Oscar Stenström i Bryssel.
Men varken Sverige eller Finland tycks kunna räkna med ratificering före det turkiska valet i maj.
Nato • Publicerad 9 mars 2023
Statssekreterare Oscar Stenström träffar pressen efter Natomötet med Turkiet i Bryssel.
Statssekreterare Oscar Stenström träffar pressen efter Natomötet med Turkiet i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Sveriges chefsförhandlare om Nato, Oscar Stenström (i mitten på högra sidan) vid ett tidigare samtal med sin turkiske motsvarighet Ibrahim Kalin (femte man från vänster på vänstra sidan). Nu möts de igen, den här gången i Bryssel. Arkivbild.
Sveriges chefsförhandlare om Nato, Oscar Stenström (i mitten på högra sidan) vid ett tidigare samtal med sin turkiske motsvarighet Ibrahim Kalin (femte man från vänster på vänstra sidan). Nu möts de igen, den här gången i Bryssel. Arkivbild.Foto: Turkiska presidentämbetet/AP/TT

I ungefär två timmar satt de vid samma bord igen, inne på Natohögkvarteret i Bryssel. Under ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg mötte svenske Stenström och hans finländske kollega Jukka Salovaara sin turkiske motpart i Natoförhandlingarna, presidenttalesmannen Ibrahim Kalin.

Stenström är efteråt relativt nöjd.

Annons

– Det positiva i dag är att vi kommit överens om att samtalen fortsätter. Vår motpart, Turkiet, har accepterat och erkänt att det skett framsteg i de åtgärder vi har tagit, säger han.

– Vi tycker att det finns fog för att Turkiet så småningom kan gå vidare med en ratificering.

Inte före valet?

Frågan är bara när "så småningom" kan vara. Inte under de närmaste månaderna i alla fall.

– Vi vet ju att sannolikt så blir det val i Turkiet under maj månad och det är ju det nyvalda parlamentet, sannolikt, som får den här uppgiften att ta ställning till Sveriges och Finlands ansökan, säger Stenström, som svarar rakt av nej på frågan om något exakt datum har nämnts.

Turkiet håller dock inte ännu inte med om att Sverige gjort tillräckligt för att uppfylla den överenskommelse som Sverige, Finland och Turkiet kom fram till vid Natotoppmötet i Madrid i somras.

– Vi är inte där än. Turkiet har varken sagt att Sverige eller Finland vid det här mötet uppfyller hela avtalet, säger Stenström.

Ett exempel är terrorfinansieringen.

– Det finns en skärningspunkt mellan grov organiserad brottslighet och terrorism som är besvärande för vårat land men som också är finansiering av en terrororganisation. Där tar de svenska myndigheterna konkreta steg framåt. Sedan kan man ha olika syn på hur långt den här processen har kommit, säger Stenström.

"Positiv stämning"

Turkiets chefsförhandlare säger till turkisk press efteråt att mötet allmänt hölls i en positiv stämning.

– Hur fort processen går hänger på vilka steg som tas av Finland och Sverige, säger Kalin enligt tidningen Daily Sabah.

Annons

Samtidigt bekräftar han att Turkiet tycker att Finland och Sverige tagit positiva steg och att båda länderna lovar att göra mer för att hantera den turkiska oron rörande terrorgrupper.

– Det här har vi sagt uttalat fram till nu. Vi vill att pakten som skrevs under i Madrid implementeras fullt ut. När det är gjort kommer Natomedlemskapet för båda länderna att gå vidare på ett positiv sätt, lovar Ibrahim Kalin.

Fler möten

Från Natos sida påpekas i ett pressmeddelande att generalsekreterare Stoltenberg återigen upprepat att det är dags för alla Natoländer att avsluta ratificeringsprocessen.

I pressmeddelandet sägs också att alla på mötet var överens om att en snabb ratificering är i allas intresse och att Sveriges och Finlands medlemskap kommer att stärka militäralliansen.

Några besked om exakt när nästa möte ska hållas eller på vilken nivå finns ännu inte – även om det i pressmeddelandet åtminstone heter att det ska göras före nästa Natotoppmöte, i Vilnius i Litauen den 11-12 juli.

Samma tidtabell?

Inte heller gavs några besked om huruvida Finlands process ska kopplas loss från den svenska – något som tidigare antytts från Turkiet.

– Vi fick ingen sådan information om olika tidtabeller i dag, säger Stenström

Målet är fortsatt att Sverige och Finland ska gå in tillsammans.

– Vi är väldigt samspelta. Vi ansökte tillsammans och vi har nu en process i respektive parlament som siktar på att i princip på samma klockslag komma till en punkt där våra demokratier i Sverige och Finland gör våran del, säger Oscar Stenström i Bryssel.

Fakta: Natosamtalen i Bryssel

Torsdagens möte i Bryssel hölls sedan Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg nyligen träffat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara och lyckats övertyga honom om att ta upp diskussionerna på nytt.

Turkiet och Ungern är de enda Natoländerna som ännu inte har ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap. I Ungern väntas det ske i slutet av mars, medan Turkiet varit desto mer kritiskt i tonen, särskilt mot Sverige, och ifrågasatt om man över huvud taget taget kommer att kunna säga ja.

Brännandet av koranen i Sverige och upphängandet av en docka föreställande president Erdogan vid en manifestation i Stockholm har väckt stor upprördhet i Turkiet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons