Annons
Nyheter

Svit bruten – pappor tog ut färre föräldradagar

Pappor tog ut färre föräldradagar förra året jämfört med året innan.
Det är första gången på 14 år som det inträffar, enligt ny statistik.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2022
Uttaget av föräldrapenning blev mindre jämställt förra året, för första gången på 14 år. Arkivbild.
Uttaget av föräldrapenning blev mindre jämställt förra året, för första gången på 14 år. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT
Therese Svanström, ordförande i TCO, är bekymrad över utvecklingen. Arkivbild.
Therese Svanström, ordförande i TCO, är bekymrad över utvecklingen. Arkivbild.Foto: Eva Edsjö/TCO

TCO:s jämställdhetsindex visar att antalet dagar med föräldrapenning har fördelats mer jämställt för varje år som gått sedan 2007.

Men de senaste åren har det skett ett skifte.

Annons

Under 2020 mattades takten i pappornas uttag av och förra året minskade pappornas uttag jämfört med året innan. Det är första gången på 14 år som det händer.

– Även om det rör sig om en liten förändring så känns det här som en varningsklocka, säger Therese Svanström, ordförande i TCO.

"Svit som bryts"

Under 2021 tog kvinnor ut 69 procent av dagarna, medan män tog ut 31 procent. Året innan var fördelningen 68,7 mot 31,3 procent.

Att förändringen mellan åren är så pass liten gör att Therese Svanström ännu inte vill tala om ett trendbrott.

– Men det är en svit som bryts, vilket bekymrar mig, säger hon.

Indexet består både av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn, vab. Det är den förra som drar ner indexet. När det kommer till vab är fördelningen mer jämställd.

Under barnens första två år är skillnaden mellan mammors och pappors uttag ännu större. Enligt de senast tillgängliga siffrorna som rör barn födda 2019 tog kvinnor ut 78 procent av föräldradagarna under barnets första två år.

Enligt Therese Svanström är de första åren extra viktiga eftersom det är då kvinnor börjar halka efter lönemässigt på arbetsmarknaden.

– Det finns mycket siffror som visar att så fort barn kommer börjar lönegapet att öka. Efter nio år har kvinnor fortfarande inte kommit i kapp. Vi ser också en skillnad i pension på 30 procent. Därför är det jätteoroande att vi nu ser en riktning som vi inte sett på 14 år, säger hon.

Normer på arbetsmarknaden

En förklaring till skiftet kan vara pandemin, som delvis förändrat mönstret kring hur föräldradagar tas ut. Antalet uttagna föräldradagar för barn över två år har minskat totalt sett, och det är de dagarna som föräldrarna delar på i större utsträckning.

Annons

– Men det kan också vara så att vi gör andra och nya val i familjen på olika sätt kopplade till arbetsmarknaden. Vi är rädda att medvetenheten om jämställdhetsfrågorna, och hur stor vikt det har hur man hanterar det första året med barn, ska tappas bort, säger Therese Svanström.

Enligt forskning som TCO sammanställt beror skillnaden till stor del på normer på arbetsmarknaden. Pappor förväntas ofta inte ta ut lika mycket föräldraledighet som mammor.

Fakta: TCO:s jämställdhetsindex

TCO:s jämställdhetsindex följer sedan 2006 utvecklingen av hur kvinnor och män delar på dagar med föräldrapenning och vab.

Om fördelningen är 40/60 räknas det som relativt jämställt.

Indexet bygger på statistik från Försäkringskassan över antal utbetalade nettodagar med föräldrapenning och antal utbetalade nettodagar med tillfällig föräldrapenning för vård av barn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons