Annons
Nyheter

Swedbank riskerar miljonböter för sanktionsbrott

Ekonomi • Publicerad 10 mars 2023
Swedbank avsätter miljoner för "historiska brister" gällande sanktionsbrott. Arkivbild.
Swedbank avsätter miljoner för "historiska brister" gällande sanktionsbrott. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen

Swedbank reserverar 40 miljoner kronor inför utgången av den utredning som amerikanska U.S. Treasury’s Office for Foreign Assets Control (OFAC) gör gällande bankens "historiska brister", enligt ett pressmeddelande från banken.

"Vi kan nu bedöma den finansiella påverkan. Dialogen med OFAC är god. Men vi kan inte säga när den är helt avslutad" skriver Tomas Hedberg, vice vd i Swedbank i ett pressmeddelande.

Annons

Utredningen handlar om misstänkta sanktionsbrott där utbetalningar ska ha gått från Baltikum till Krim som var satt under sanktion. De hittades när advokater utrett bankens omfattande problem med penningtvätt i Baltikum.

586 misstänkta transaktioner från Baltikum till Krimhalvön upptäcktes, de flesta genomförda 2015–2016, som advokatbyrån Clifford Chance identifierat i en utredning beställd av Swedbank.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons