Annons
Nyheter

Swedbank varnar för fler konkurser och varsel

Swedbank sänker sin prognos för svensk och global tillväxt och varnar för att fler konkurser och varsel står för dörren.
Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) antas krympa med drygt 5 procent i år.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
Fler varsel och konkurser är att vänta i coronakrisen, enligt Swedbanks ekonomer.
Fler varsel och konkurser är att vänta i coronakrisen, enligt Swedbanks ekonomer.Foto: Jessica Gow/TT

"Trots finans- och penningpolitiska åtgärder som saknar motstycke blir återhämtningen utdragen och arbetslösheten biter sig kvar på en hög nivå under en lång tid", skriver Swedbanks ekonomer i sin nya prognos.

De räknar med en djup nedgång för konsumtion och investeringar och ovanpå det ett rejält fall för svensk export, som under andra kvartalet trycker ned svensk BNP med 7 procent följt av en viss återhämtning i slutet av året och under 2021.

Fler uppsägningar

Annons

Data från korttransaktioner visar att öppna grundskolor, restauranger och butiker, trots covid-19-pandemin, gjort att den svenska ekonomin inte har drabbats lika hårt som de övriga nordiska länderna eller Baltikum.

"Medan restaurangbranschens omsättning i slutet på mars var cirka 70 procent lägre i Norge och Danmark jämfört med 2019, minskade omsättningen i Sverige med drygt 40 procent", skriver Swedbanks ekonomer.

Banken konstaterar att korttidspermitteringarna i Sverige i mars och april motsvarade 6 procent av arbetskraften i Sverige. Samtidigt skrevs 120 000 fler in som arbetslösa på Arbetsförmedlingen.

Och varselsiffrorna som kommit ovanpå detta indikerar fler uppsägningar.

"Varselsiffrorna i april pekar dessutom på att effekterna nu rör sig utanför besöksnäringen till tillverkning och transportsektorn", skriver Swedbanks ekonomer.

Mer finanspolitiska åtgärder

De räknar med att arbetslösheten i sommar närmar sig 11 procent, upp från drygt 7 procent före pandemin. Det motsvarar en ökning av antalet arbetslösa med cirka 300 000 personer. Ovanpå det kommer de cirka 425 000 som nu har permitterats.

Swedbanks ekonomer räknar inte med någon räntesänkning från Riksbanken under prognosperioden, men att det blir fortsatta stödköp av olika typer av värdepapper.

Däremot antas det komma mer finanspolitiska stödåtgärder ovanpå de 190 miljarder som redan har aviserats. Swedbanks prognos här ligger på cirka 300 miljarder kronor i krisåtgärder i år. Statskulden beräknas därmed lyfta till 47 procent av BNP nästa år.

Fakta: Swedbanks prognos i korthet

Sveriges bruttonationalproduktion (BNP) krymper med 5,1 procent i år, enligt Swedbanks nya prognos. I mars räknade ekonomerna med en nedgång på 4,3 procent. Samtidigt sänks utsikterna för 2021. Återhämtningen väntas då stanna på 1,7 procent. I marsprognosen räknade Swedbanks ekonomer med en tillväxt på 3,7 procent nästa år.

Arbetslösheten beräknas i år lyfta till i snitt 9,6 procent och fortsätta öka till 10,3 procent 2021.

Inflationen enligt måttet KPIF väntas falla till 0,3 procent i år och 1,3 procent 2021. Årets budgetunderskott beräknas till 8 procent av BNP, följt av ett underskott på 4,3 procent av BNP 2021. Detta antas lyfta statsskulden till 46,2 procent av BNP i år och 46,9 procent av BNP 2021.

Källa: Swedbank

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons