Annons
Nyheter

Syrisk knarkkung dödad i flyganfall

En nyckelspelare i syrisk narkotikasmuggling uppges ha dödats i ett flyganfall i södra Syrien.
Den illegala droghandeln i landet tros ha finansierat kriget och försett president Bashar al-Assad med miljarder dollar.
Syrien • Publicerad 8 maj 2023
En syrisk soldat visar upp beslagtagna captagonpiller i Damaskus 2021. Den centralstimulerande drogen sägs vara att jämställa med amfetamin.
En syrisk soldat visar upp beslagtagna captagonpiller i Damaskus 2021. Den centralstimulerande drogen sägs vara att jämställa med amfetamin.Foto: Sana/AP/TT

Även mannens fru och sex barn ska ha dödats i anfallet, uppger det Londonbaserade syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och den regimvänliga syriska radiokanalen Sham FM. I en andra räd träffades en knarkfabrik. Enligt bedömare tros grannlandet Jordanien, som i allt högre utsträckning har blivit ett transitland för syriska droger, ligga bakom attackerna.

Anfallen sker dagen efter att arabiska regeringsrepresentanter röstat för att efter tolv års uteslutning välkomna Syrien tillbaka in i Arabförbundet. Syriens stora illegala drogindustri – som har blomstrat under åren av inbördeskrig – har varit ett av huvudämnena under förbundets diskussioner.

Annons

Västerländska regeringar uppskattar att bara den centralstimulerande drogen captagon, med den aktiva substansen fenetyllin, har genererat president Bashar al-Assad och hans allierade miljarder dollar i intäkter. Damaskus har tillbakavisat alla sådana anklagelser. Mannen som dödades i måndagens flyganfall beskrivs som en av Syriens mest välkända narkotikasmugglare, med nära band till al-Assadkopplade miliser samt Iranstödda Hizbollah.

Flera medlemmar i den syriska presidentfamiljen är föremål för sanktioner från USA, Storbritannien och EU för sin påstådda inblandning i produktionen och smugglingen av narkotika, framför allt captagon, till rika länder i Mellanöstern.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons