Annons
Nyheter

Taiwans president välkomnad av talman McCarthy

Talmannen i det amerikanska representanthuset, republikanen Kevin McCarthy, har hälsat Taiwans president Tsai Ing-Wen välkommen till USA. De båda möttes i Simi Valley på Ronald Reagan-biblioteket, nära Los Angeles.
USA • Publicerad 5 april 2023
Taiwans president Tsai Ing-wen (till vänster) välkomnas det amerikanska representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy i Kalifornien. Mötet ses inte med blida ögon av Peking.
Taiwans president Tsai Ing-wen (till vänster) välkomnas det amerikanska representanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy i Kalifornien. Mötet ses inte med blida ögon av Peking.Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Mötet hade redan innan det ägde rum retat upp Kina rejält. Peking ser Taiwan som en del av Fastlandskina och ser all kommunikation mellan USA och Taiwan som en utmaning och provokation.

McCarthy skakade hjärtligt hand med Tsai Ing-Wen när de möttes utanför biblioteket.

Annons

Företrädare för Demokraterna var också på plats i Simi Valley och Tsai Ing-Wen uppskattade den partiöverskridande närvaron och konstaterade att Taiwan "inte är isolerat".

– Deras närvaro och deras orubbliga stöd är en försäkring till det taiwanesiska folket om att vi inte isolerade och vi inte är ensamma, sade Tsai Ing-Wen till journalister i samband med mötet,.

USA-besöket är tekniskt sett en mellanlandning för den taiwanesiska presidenten som varit på statsbesök i Belize och Guatemala, landets enda två kvarvarande allierade i Centralamerika.

Trycket på Taiwan har ökat markant den senaste tiden, med upprepade kinesiska hot och kinesiska stridsflygplan som så gott som dagligen flyger mot ön. Taipeis allierade blir samtidigt färre i takt med att Peking utökar sin intressesfär.

Spänningen mellan Taiwan och Kina växte också när McCarthys företrädare på talmansposten, demokraten Nancy Pelosi, sommaren 2022 besökte Taiwan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons