Annons
Nyheter

Taiwans vicepresident i USA – fördöms av Kina

Kina/Taiwan • Publicerad 13 augusti 2023
Taiwans vicepresident William Lai vinkar till medierna inför resan till Paraguay, som går via USA.
Taiwans vicepresident William Lai vinkar till medierna inför resan till Paraguay, som går via USA.Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT

Taiwans vicepresident William Lai är på resande fot och har landat i New York där han på flygplatsen hälsades välkommen av representanter för American Institute i Taiwan, som i praktiken fungerar som USA:s ambassad.

Besöket är officiellt en mellanlandning på väg till Paraguay där Lai ska närvara vid installationen av den tillträdande presidenten Santiago Peña. På vägen tillbaka till Taiwan går resan via San Francisco.

Annons

Men Lais besök på amerikansk mark har upprört Kina, som på söndagen svarade med att utlova "resoluta och kraftfulla åtgärder".

"Kina följer noga utvecklingen av situationen och kommer att vidta resoluta och kraftfulla åtgärder för att skydda nationell suveränitet och territoriell integritet", lyder ett uttalande från en icke-namngiven talesperson vid landets utrikesdepartement som publicerades på nätet.

I uttalandet skriver Kina vidare bland annat att man "bestämt motsätter sig" varje form av officiellt utbyte mellan USA och Taiwan.

"Kina uttrycker starkt missnöje med och fördömer starkt USA:s insisterande på att arrangera William Lais 'transit' till USA", säger talespersonen.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet.

Nationen fungerar som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwans 23 miljoner invånare har länge levt med hotet om en invasion, men det har intensifierats under Xi Jinpings tid som president i Kina.

USA har valt att av strategiska skäl inte tydligt säga om man kommer att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons