Annons
Nyheter
Ett stort antal takstolar föll under det pågående bygget av ny förskola på Högstorpskolans tomt i Växjö.
Olyckan inträffade efter arbetsdagens slut på tisdagen. Ingen människa kom till skada.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006
Omkring 20 takstolar rasade ihop vid bygget av den nya förskolan på Högstorp. Ingen människa skadades då olyckan inträffade efter arbetsdagens slut. På onsdagen arbetade en byggkran med att lkyfta bort de omkullfallna takstolarna.
Omkring 20 takstolar rasade ihop vid bygget av den nya förskolan på Högstorp. Ingen människa skadades då olyckan inträffade efter arbetsdagens slut. På onsdagen arbetade en byggkran med att lkyfta bort de omkullfallna takstolarna.Foto: 

När en takstol föll slog den omkull nästa och så vidare. Hela raden av omkring 20 takstolar föll.

- Vi vet inte hur det kunde hända. Vi har tillsatt en utredning, säger entreprenören Midrocs områdeschef Niklas Karlsson.

Annons

Byggherre är kommunala bolaget Vöfab.

Vd Stefan Blomqvist säger att ansvaret för en byggarbetsplats alltid ligger på byggherren, i detta fall Vöfab, men att ansvaret delegeras till entreprenören i entreprenadhandlingarna.

- Vi måste utreda vad som står i dokumenten och hur takstolarna hanterats i praktiken, säger han.

- Takstolarna kan inte ha varit tillräckligt säkrade. Men vad som i grunden vållade olyckan måste utredas. När en olycka händer finns det i allmänhet mer än en enda anledning.

Vöfabs projektledare för bygget är Ingvar Eek. Han säger att Arbetsmiljöverket kopplas in på ärendet eftersom det rör sig om ett tillbud.

På frågan om den nya huskroppen blivit skadad svarar Ingvar Eek att han kunnat se skador på stålkonstruktioner, men att platsen måte röjas fullständigt innan byggnaden kan undersökas.

Under onsdagen arbetade en byggkran med att lyfta bort de omkullfallna takstolarna. En del av dem är sönderslagna.

Niklas Karlsson vet inte hur många som kan användas igen.

Han tror att företaget ska kunna hålla leveranstiden på byggnaden trots olyckan. Lokalerna ska vara klara den 28 mars.

Åke Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons