Annons
Nyheter

Talibaner tillåter flickor ta studenten

Afghanska flickor kommer att få göra ett prov för att få sin studentexamen, trots att de bannlysts från klassrummen sedan talibanerna tog makten i augusti i fjol.
Afghanistan • Publicerad 6 december 2022
Afghanska tonårsflickor på en religiös skola i Kabul, en av få i landet som håller öppet under talibanernas styre. Arkivbild.
Afghanska tonårsflickor på en religiös skola i Kabul, en av få i landet som håller öppet under talibanernas styre. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Beslutet gäller i 31 av landets 34 provinser, enligt dokument från talibanregimens utbildningsdepartement.

Provet i 14 olika ämnen kommer att ske under tre timmar på onsdagen, meddelar Ehsanullah Kitab som leder departementet. Flickor i Kandahar, Helmand och Nimroz, vars läsår inte stämmer med resten av landets, får vänta.

Annons

Men de flesta tonårsflickor i Afghanistan har inte satt sin fot i en skola sedan talibanerna tog makten. Endast ett fåtal skolor för flickor har kunnat hålla öppet.

– Det här är löjligt. Hur kan vi ta examen efter att talibanerna hållit skolor stängda i ett och ett halvt år? frågar sig 18-åriga Najela i Kabul.

De flesta flickor saknar också skolböcker, påpekar en rektor för ett gymnasium i Kabul, anonymt.

– Att göra ett prov är meningslöst, säger hon.

Talibanerna har efter sitt maktövertagande bannlyst flickor från utbildning från mellanstadiet och upp till gymnasiet. De har tvingat kvinnor att bära heltäckande klädsel och förbjudit dem att besöka parker, gym och nöjesparker. Många har tvingats sluta förvärvsarbeta.

Universiteten står dock ännu öppna för kvinnor och talibanerna har antytt att de som klarar studentexamen kan ansöka till högre studier.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons