Annons
Nyheter

FN ser bortom talibaner i möte om Afghanistan

FN samlade flera länder och viktiga aktörer i Qatar för att diskutera Afghanistans framtid. Medvetet valde man att utesluta representanter för talibanregimen.
– Vi kan inte låta bli att vara engagerade om vi vill nå våra mål, sade FN-chefen efter mötet.
Afghanistan • Publicerad 2 maj 2023
FN:s generalsekreterare António Guterres efter det att samtalen i Doha avslutats.
FN:s generalsekreterare António Guterres efter det att samtalen i Doha avslutats.Foto: Lujain Jo/AP/TT
Suhail Shaheen, talesperson för talibanernas politiska kontor i Doha. Arkivbild.
Suhail Shaheen, talesperson för talibanernas politiska kontor i Doha. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianitjenko/AP/TT

FN:s generalsekreterare António Guterres samlade flera betydande länder för ett möte om Afghanistan bakom stängda dörrar i Qatars huvudstad Doha.

Målet var att försöka finna gemensamma ståndpunkter om mänskliga rättigheter, demokratiska frågor och om brottslighet som terrorism och narkotikahandel.

20-tal länder

Annons

Representanter från USA, Ryssland, Kina och 20 andra länder och organisationer deltog i mötet.

Frågan om huruvida talibanregimen ska erkännas var inte ens med på dagordningen, poängterade FN:s talesperson Stéphane Dujarric.

Inget slutdokument presenterades, i stället utlovade FN-chefen nya möten i framtiden.

– Många har uppmanat till ökad aktivitet och ökat engagemang med tanke på de lärdomar vi dragit från vad som hänt, sade Guterres.

Han utvecklade inte den indirekta kritiken som sågs riktad mot talibanernas styre av Afghanistan 1994–2001 och sedan augusti 2021.

Guterres fick också frågan om han tänka sig direkta möten med representanter för talibanregimen.

– När tillfället är det rätta så kommer jag inte att säga nej till möjligheten – men för närvarande är det inte rätt tidpunkt för samtal, svarade FN-chefen.

Talibaner ilskna

Talibanernas politiske talesperson i Doha, Suhail Shaheen, var förstås kritisk till mötet dit han inte var inbjuden.

– Varje möte utan deltagande av representanter för Islamiska emiratet Afghanistan – huvudparten i frågan – är improduktivt och till och med ibland kontraproduktivt, sade han och ansåg att det var både diskriminerande och omotiverat att talibanerna var uteslutna från processen.

Förra veckan fördömde FN:s säkerhetsråd unisont talibanernas agerande mot afghanska kvinnor, vilket enligt FN hotar ansträngningarna att hjälpa befolkningen. Kvinnor har portats från nästan all utbildning och från de flesta statliga anställningarna i Afghanistan.

Talibanerna har avvisat FN:s krav på att dra tillbaka förbudet och kallar det en "intern social fråga".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons