Annons

Tänk porr för att skydda Sverige

Fyra digitala P kan sätta stopp för Putin. Svensken behöver tänka om kring cyberskydd och lösenord.
Säkerhet • Publicerad 12 mars 2022
Sluta använda ett enskilt ord som lösenord. Använd en fras istället, eller en mening. Ju mer privat och personlig desto bättre. Gärna porrig också. Arkivbild.
Sluta använda ett enskilt ord som lösenord. Använd en fras istället, eller en mening. Ju mer privat och personlig desto bättre. Gärna porrig också. Arkivbild.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT
Marcus Nohlberg, docent i cybersäkerhet vid Högskolan i Skövde. Pressbild.
Marcus Nohlberg, docent i cybersäkerhet vid Högskolan i Skövde. Pressbild.Foto: Högskolan i Skövde

Hotet mot Sverige har ökat sedan Rysslands invasion av Ukraina, enligt Försvarsmakten. Både FRA och regeringen säger samtidigt att såväl privatpersoner som företag, organisationer och kommuner behöver se över sitt cyberskydd.

Men vad innebär det? Hur ser man exempelvis till att ha ett bra lösenord? Marcus Nohlberg menar att det finns outnyttjad potential.

Annons

– Om man vill bidra just nu med något som faktiskt hjälper Sverige så är det cyberhygien. Jag gillar egentligen inte det uttrycket för det får det att låta självklart. Verkligheten är att det är skitsvårt att få folk att ha bra lösenord. Det är jättesvårt att få folk att inte återanvända dem, det är jättesvårt att få folk att inte klicka på länkar, säger han.

Nohlberg vänder sig mot premissen att folk bara behöver "skärpa sig" och säger att det är orimligt att förvänta sig att man ska ha bra lösenord på alla system som finns kopplade till sin person.

– Det är helt löjligt att ens ha en idé om att vi ska ha bra och unika lösenord på alla dem. Det går inte. Man skulle inte orka fungera då. Vi får föra en mer sansad diskussion. Se till att du har bra lösenordsfraser på dina mejltjänster och ditt jobb, sociala medier och andra tjänster som är viktiga för dig. Använd tvåstegsverifiering så att du får ett pling i mobilen samtidigt som du loggar in. De tar bort 99 procent av alla angrepp. Det är superbra. Men folk gör det inte. Då måste vi förklara varför. Just nu har vi ett tillfälle. Om du gör det här bidrar du till Sveriges försvar. Det är ett jättebra sätt.

Längre ofta bättre

Nohlberg menar att själva grundtanken med ett lösenord är fel. Istället bör man tänka lösenordsfras.

– Du ska ha en mening, fyra ord räcker för de allra flesta, fem om du vill ha jättehög skyddsnivå.

För att komma ihåg och vägledas i sin lösenordsfras uppmanar Nohlberg till fyra P.

– Det första är praktiskt. Du behöver inte använda utökade tecken eller stor och liten bokstav, det är trams från folk som inte förstår hur lösenord knäcks.

– Det andra är personligt. Det ska vara något du själv väljer, inte citat från en film eller något sådant.

– Det tredje är privat. Du ska inte skriva ned det. Lösenordshanterare är okej till de flesta system dock, det är bättre än att ha ett dåligt lösenord. Men du ska inte dela din lösenordsfras.

– Det sista p är det roliga. Det ska vara provocerande, eller porrigt beroende på vem jag pratar med.

Använd hjärnan

Annons

Nohlberg säger att en bra riktlinje är "en rejält snuskig fras."

– Rejält snuskig eller provocerande eller något hemskt. Något du aldrig skulle vilja säga, för då kommer din hjärna klicka igång och du kommer vara engagerad i att skydda det. Din reptilhjärna bryr sig inte ett dugg om att skydda något med utropstecken och litet b och stort H. Men du kan garanterat hålla en hemlighet. Har du en snuskig fantasi? Är det någon på jobbet du tycker är snygg? Det säger vi ju inte. Det säger vi aldrig. Det är knappt vi säger om vi betalar en psykolog. Herregud vi håller käft om det här till döden. Den mekanismen kan vi använda.

Enligt Nohlberg är principen inte enbart iögonfallande utan även vetenskapligt testad.

– Vi har studerat detta noga och det ger en enorm säkerhetsökning. Om du har fem eller fyra vanliga ord och kommer upp i en 20–25 tecken, en rimlig mening, då räcker det i säkerhet. Men har du ett lösenord på 10, 11 tecken det knäcker man i stort sett i realtid.

Även om många håller sina sexuella fantasier för sig själva behöver inte en ny lösenordsfras vara just din porrigaste drömbild.

– Principen är att man leker lite med det här formatet och det gör en jättestor skillnad, det gör att det är mycket lättare för folk att komma ihåg de här grejerna. Man får en relation till det, säger Marcus Nohlberg.

Fakta: Lösenordstips

Fyra P fungerar som riktlinje för en lösenordsfras på fyra-fem ord, gärna en mening.

Praktisk – inga specialtecken du riskerar glömma

Personlig – inga låttexter eller filmcitat

Privat – skriv inte ner, dela inte med dig

Provocerande/porrig – något du absolut inte skulle vilja säga högt

Källa: Marcus Nohlberg, docent i cybersäkerhet vid Högskolan i Skövde

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons