Annons
Nyheter

Tatueringars cancerrisk ska studeras

Finns det ett samband mellan tatueringar och en ökad risk för cancer? Det ska forskare i Lund nu ta reda på.
Vetenskap • Publicerad 11 januari 2023
En ny studie ska undersöka om tatueringar kan öka risken för cancer. Arkivbild.
En ny studie ska undersöka om tatueringar kan öka risken för cancer. Arkivbild.Foto: Henrik Witt/TT

Det har funnits farhågor om att tatueringar kan öka risken för cancer, men inga studier har gjorts på området förrän nu.

Tidigare har det visat sig att tatueringsfärger kan sprida sig från huden och lagras i andra delar av kroppen, skriver forskningsstiftelsen Forte i ett pressmeddelande. Bland annat har missfärgade lymfkörtlar upptäckts hos tatuerade personer vid obduktioner.

Fler cancerfall

Annons

Dessutom har antalet fall av hudcancer och cancer i lymfkörtlarna ökat parallellt med att fler har tatuerat sig de senaste decennierna.

"Vi vet inte varför det ökar. Man säger att våra solvanor har förändrats över tid. Men jag tycker att man måste följa upp tatueringarna eftersom de kan vara en riskfaktor i sig själva, men också eftersom vissa av de här pigmenten bryts ner när man till exempel solar", säger Christel Nielsen, docent och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, i pressmeddelandet.

"UV-strålning gör att de bryts ner till farligare kemiska föreningar än själva färgen som sådan. Så det kan finnas en koppling mellan de här faktorerna som man behöver titta på."

Resultat i år

Hon leder ett forskningsprojekt, finansierat av Forte, som med hjälp av Socialstyrelsens cancerregister kunnat skicka ut en enkät till 9 000 personer som antingen haft hudcancer eller cancer i lymfkörtlarna. De har fått svara på om de är tatuerade, och om de svarar ja en rad ytterligare frågor om tatueringarna.

Samma frågor har ställts till en jämförelsegrupp på 27 000 personer som utgör ett tvärsnitt av den svenska befolkningen. Svarsfrekvensen har legat på över 50 procent. Resultaten från studien kommer att presenteras i början av 2023.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons