Annons

Tecknarpappa utlämnad till Ryssland

Pappan till den ryska flicka som togs av polis för att ha målat en teckning om kriget i Ukraina har utlämnats från Belarus. Pappan flydde Ryssland i samband med att han dömdes till två år i straffkoloni.
Ryssland/Belarus • Publicerad 13 april 2023
Aleksej Moskaljov är tillbaka i Ryssland efter att ha flytt från sin husarrest. Arkivbild.
Aleksej Moskaljov är tillbaka i Ryssland efter att ha flytt från sin husarrest. Arkivbild.Foto: AP/TT

Aleksej Moskaljov är tillbaka i Ryssland. Den ensamstående pappan hade flytt undan det ryska rättsväsendet, från sin husarrest i hemstaden Jefremov till grannlandet Belarus. Där blev han gripen och nu visar det sig att han också har blivit utlämnad till sitt hemland, enligt den belarusiska människorättsorganisationen Vjasna.

Moskaljov dömdes för sina kritiska kommentarer om Rysslands krig i Ukraina och för att ha "misskrediterat" den ryska militären.

Annons

Fallet fick sin början när hans då tolvåriga dotter Maria Moskaljova på en bildlektion i skolan målade en kvinna och ett barn bredvid en ukrainsk flagga. På flaggan stod "Leve Ukraina" och kvinnan höll upp en hand mot projektiler som skjuts mot dem från en rysk flagga, på vilken det stod "Nej till krig". Skolan tillkallade då polis.

Pappa Moskaljov har sedan tidigare skilts från sin dotter av myndigheterna. Far och dotter tillåts inte att ha att någon kontakt, men enligt Kremls barnombudsman har dottern hämtats från ett barnhem av sin mamma, som rapporteras ha varit frånvarande under flera års tid.

Aleksej Moskaljov dömdes i slutet av mars till två år i straffkoloni. Enligt Vjasna uppdagades utlämningen när några personer som ville besöka honom i fängelset möttes av beskedet att han förts till Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons