Annons
Nyheter

Tegnell ångrar 300-gräns: "Skulle ha väntat"

Folkhälsomyndigheten ångrar beslutet om att höja gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer.
Coronaviruset • Publicerad 12 november 2020
Med facit i hand skulle man ha väntat lite till med att höja gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer, medger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Med facit i hand skulle man ha väntat lite till med att höja gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer, medger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.Foto: Janerik Henriksson/TT

Innan smittspridningen ökade i Sverige höjde regeringen gränsen för allmänna sammankomster till 300 personer. Nu har många regioner i Sverige återinfört den tidigare gränsen på max 50 personer.

– Det är lätt att titta i backspegeln och säga att det var fel tidpunkt att göra vissa saker, säger Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, när han får frågan om det var rätt beslut att höja gränsen till 300 i slutet av oktober.

Annons

Samtidigt efterfrågar Tegnell system som gör att myndigheter kan bli mer snabbfotade i att göra förändringar utifrån smittoläget.

– Det tar lite längre tid när man ska hantera det på regeringsnivå, säger han, men medger i efterhand: kanske skulle man ha väntat lite till.

– Nu var det ett läge där man (regeringen) hade berett det rätt länge, och det var dags att göra det. Man gjorde det också väl medveten om att det skulle kunna bli förändringar och också väl medveten om att länsstyrelserna faktiskt har en möjlighet att sänka den. Det var egentligen inte så att man skapade några större risker.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons