Annons
Nyheter

Tegnells efterträdare slutar i sommar

Anders Lindblom tillträdde den 14 mars som Sveriges statsepidemiolog efter Anders Tegnell. Men redan den 30 juni slutar Lindblom på posten, rapporterar .
Hälsa • Publicerad 6 april 2022
Dåvarande statsepidemiolog Anders Tegnell under en av de många myndighetsgemensamma pressträffarna under coronapandemin. Arkivbild.
Dåvarande statsepidemiolog Anders Tegnell under en av de många myndighetsgemensamma pressträffarna under coronapandemin. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anders Lindblom fick i höstas en tjänst vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten (FHM).

När myndigheten den 9 mars i ett pressmeddelande uppgav att statsepidemiolog Anders Tegnell skulle lämna sitt uppdrag för att arbeta med Världshälsoorganisationen WHO:s globala vaccinationskampanj, meddelades också att han skulle ersättas av Anders Lindblom.

Annons

Men FHM:s presstjänst uppger nu för Dagens Medicin att Lindbloms kontrakt som statsepidemiolog inte sträcker sig längre än till den 30 juni.

Redan bestämt

Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson säger till TT att det hela tiden varit klart att Anders Lindblom endast skulle sitta på posten till den 30 juni.

– Det var redan från början bestämt så. Anders Lindblom fortsätter till minst den 30 juni, efter det är det oklart än så länge. Men det är ett tag kvar, säger Jansson.

Han säger att det i nuläget inte pågår någon rekrytering av en efterträdare.

Att FHM valde en tidsbegränsad tjänst för statsepidemiologen var av praktiska skäl.

– Jag tror att det kom så plötsligt att man försökte hitta en lösning så fort och enkelt som möjligt och då blev det så här.

Ingen koppling

Enligt Janson finns ingen koppling mellan att Anders Tegnell ännu inte börjat på något toppjobb på WHO och att Anders Lindbloms slutar den 30 juni.

Han säger att Anders Tegnell nu har semester och inte har någon speciell roll på Folkhälsomyndigheten.

Turerna kring Anders Tegnells nya toppjobb har sedan det aviserades den 9 mars varit många.

I slutet av mars avslöjade Svenska Dagbladet att hans nya jobb inte finns. Åtminstone inte än. Talespersoner på WHO hävdade att någon post inte var spikad för Tegnell.

Annons

Folkhälsomyndigheten uppgav att det är WHO som har efterfrågat expertstöd och att man efter dialog med regeringskansliet beslutat att utse Tegnell till senior rådgivare.

Ett par dagar senare kom nästa vändning. Då sa Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson att allt var ett misstag. Anders Tegnells jobb var inte färdigförhandlat.

– Vi trodde att det var klart men det var det inte, sade han i en intervju med Expressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons