Annons
Nyheter

Teleoperatörer tvingas sluta med nolltaxa

Nu har EU-domstolen sagt sitt. Den sista oktober klämtar klockan för de nolltaxa-tjänster som teleoperatörerna Telia, Telenor och Tele2 haft och som gynnat vissa företag framför andra.
Ekonomi • Publicerad 14 juni 2023
Post och telestyrelsen tvingar teleoperatörer i Sverige att sluta gynna vissa företag framför andra i sina erbjudanden.
Post och telestyrelsen tvingar teleoperatörer i Sverige att sluta gynna vissa företag framför andra i sina erbjudanden.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Enligt EU:s regelverk ska all internettrafik behandlas likvärdigt oavsett avsändare, mottagare, plattform eller innehåll – så kallat öppet internet.

I flera år har Post och telestyrelsen (PTS) pekat ut operatörer i Sverige för att deras erbjudanden som innebär nolltaxa bryter mot EU:s regler om öppet internet.

Annons

Nolltaxa handlar om att tillåta åtkomst till särskilda webbplatser eller tjänster utan ekonomisk kostnad.

När kunderna kan fortsätta använda exempelvis Facebook och Spotify trots att månadspotten tagit slut, favoriseras de företagen på konkurrenternas bekostnad, har PTS bland annat påpekat.

I september 2021 meddelade så EU-domstolen tre domar om nolltaxa. Där fastställer domstolen att nolltaxa är oförenlig med EU:s regelverk.

Efter en tillsyn kan nu PTS konstatera att flera operatörer har fortsatt att tillhandahålla nolltaxe-tjänster, i strid med EU:s regelverk.

PTS förelägger Telia, Telenor och Tele2 att senast den 31 oktober ha upphört med alla sådana tjänster, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons