Annons
Nyheter

Telia: Olyckligt att 5G-auktionen försenas

Post- och telestyrelsens senaste beslut gör att utbyggnaden av det svenska 5G-nätet återigen skjuts på framtiden.
Ekonomi • Publicerad 10 november 2020
Många aktörer är angelägna om att få vara med och bygga det svenska 5G-nätet och vill gärna komma i gång så snart som möjligt. Arkivbild.
Många aktörer är angelägna om att få vara med och bygga det svenska 5G-nätet och vill gärna komma i gång så snart som möjligt. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På tisdagen skulle den första auktionen av 5G-frekvenser ha inletts, som enligt branschen skulle ha fått fart på den svenska 5G-utbyggnaden. Fyra budgivare hade godkänts att delta: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia samt Teracom.

Men på måndagskvällen meddelade PTS att auktionen skjuts upp. Beskedet kom efter det att förvaltningsrätten tillfälligt hävt PTS beslut om att förbjuda kinesiska Huawei från svenska 5G-nät efter att Huawei överklagat beslutet.

Ser inga hinder

Annons

Auktionen har skjutits upp vid flera tillfällen tidigare, av andra orsaker, och att det sker igen är ytterst problematiskt, anser Staffan Åkesson på Telia.

– Det är avgörande att få tillgång till spektrum i de här frekvensbanden som ska auktioneras ut nu för att 5G-utvecklingen ska kunna fortsätta, säger han.

Han ser heller inte att PTS beslut att senarelägga är nödvändigt i den rådande situationen.

– Vi ser ingen anledning för PTS att skjuta upp den. Det är inget ovanligt eller extraordinärt att det blir överklaganden i en spektrumauktion och det säger också domstolen, att det inte finns några hinder för PTS att fortsätta med processen, säger Staffan Åkesson.

– Det är något man kan förvänta sig, att det kommer en överklagan från någon spelare i den här processen och det är inte ett argument för att skjuta upp processen. Vi menar att auktionen kan köras omgående.

Telia har inte Huawei och ZTE som leverantör till sina mobilnät, utan använder den kinesiska aktörernas teknik i mindre omfattning i sitt så kallade transmissionsnät.

"Rimligt beslut"

Tre och Telenor däremot berörs i större omfattning om PTS beslut om ett Huawei-förbud i svenska 5G-nät fastslås. De anser också att PTS gör rätt som skjuter upp spektrumauktionen.

– Givet den osäkerhet som finns är det här det enda rimliga beslutet. Det här måste ju klarläggas rättsligt innan auktionen kan återstartas, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre.

"Det är viktigt för alla inblandade att veta vilka krav som gäller framåt, inte minst även för att kunna göra en relevant värdering av de frekvenser som står till buds", skriver Jimmy Ahlstrand, chef för corporate affairs på Telenor Sverige, i en mejlkommentar.

Både Tre och Telenor har Huawei som en av sina leverantörer av 5G-teknik och påverkas därför direkt av PTS besked i oktober, som om det fastslås innebär att befintlig Huawei-teknik måste vara borttagen senast 2025.

Annons

– Precis som alla andra anser vi att Sveriges säkerhet är viktig. Men vi tror att man skulle kunna nå de högt ställda målen på ett smartare sätt så att konsekvenserna för Sveriges telekommarknad inte hade blivit lika stora i form av merkostnader, säger Per Stigenberg på Tre.

Huaweis överklagan kommer att behandlas i domstol och förvaltningsrätten räknar med att kunna ta ställning i sakfrågan före jul.

Fakta: Från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G, som kom elva år senare, möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.

2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Facebooks Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över.

Nu väntar fyra tillståndshavare: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt statliga Teracom, att möjligheten ska öppnas för att förvärva 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund - 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons