Annons
Nyheter

Terrorskalan ligger kvar trots al-Qaidas hot

Under helgen uppmanade al-Qaida till terrorattacker i Sverige. Det förvånar inte Säpo och man ligger fortfarande nära en höjning på terrorhotsskalan.
– Inom ramen för en trea ryms det att ett attentat kan hända, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.
Säkerhet • Publicerad 16 augusti 2023
"Det här är vad vi som Säkerhetspolisen gör dygnet runt, året om och vi anpassar vår verksamhet utifrån den hotbild som råder", svarar Säpos presstalesperson på frågan om de har tillräckligt med resurser.
"Det här är vad vi som Säkerhetspolisen gör dygnet runt, året om och vi anpassar vår verksamhet utifrån den hotbild som råder", svarar Säpos presstalesperson på frågan om de har tillräckligt med resurser.Foto: Pontus Lundahl / TT

al-Qaida publicerade hoten via ett uttalande i sin officiella mediekanal. De skriver att "Danmark och Sverige är två små, avskyvärda länder", och uppmanar muslimer att begå "hämnd" efter den senaste tidens koranbränningar. Enligt Säpo är det i linje med utvecklingen de sett under sommaren.

– Det ligger inom ramen för det vi har pratat om en längre tid. Vi ser ett ökat fokus mot Sverige från våldsbejakande islamism kopplat till manifestationerna, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Nära en fyra

Annons

Sverige har under en lång tid legat på en trea på en femgradig skala för terrorhot. Säpochefen Charlotte von Essen har inte tagit något beslut om att höja terrorhotsnivån till följd av sommarens utveckling, även om vi ligger nära en fyra.

En fyra hade inneburit "högt hot" för att terrorattentat ska ske. I nuvarande läge är bedömningen att det finns aktörer med både avsikt och förmåga att genomföra attentat.

– Hotet är förhöjt för ett attentat i Sverige. Men inom ramen för en trea ryms det att ett attentat kan hända, säger Hultgren-Friberg.

Vilken typ av attack det skulle kunna röra sig om vill inte Säkerhetspolisen gå in på.

– Vi har väldigt svårt att konkretisera vad vi ser operativt. Då ger vi ifrån oss vad vi vet och det kan vi som säkerhetstjänst inte göra.

Analysera flera skeden

Flera andra länder har en mer operativ skala, där terrorhotsnivån mer frekvent hoppar upp och ner, säger Hultgren-Friberg.

Den svenska skalan är en långsiktig och strategisk bedömningsskala som myndigheter ska kunna anpassa sin verksamhet utifrån.

– Exakt vad som krävs för att höja nivån är inte kopplat till specifika händelser utan mer analyser av ett flertal skeden och analyser av hur det ser ut framåt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons