Annons
Nyheter

Tesla föll på dyster USA-börs

De ledande börsindexen i USA backade under veckans sista handelsdag.
Elbilstillverkaren Teslas aktie sjönk som en sten efter beskedet att personalstyrkan måste bantas.
Börs • Publicerad 3 juni 2022
Teslas vd Elon Musk. Arkivbild.
Teslas vd Elon Musk. Arkivbild.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Investerarnas riskaptit var minst sagt mättad när handelsveckan gick mot helg på Wall Street. Breda index S&P 500 tappade 1,6 procent, tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk med 2,5 procent och Dow Jones industriindex tappade 1,1 procent.

Många bolag inom olje- och energisektorn finns med bland de som steg mest, däribland Quanta Services, Conoco Phillips som steg 3,5 respektive 2,6 procent. Även vapentillverkaren Northrop Grumman utmärker sig med en uppgång på 3,1 procent.

Annons

I den absoluta botten återfinns elbilstillverkaren Tesla som sjönk 9,4 procent efter vd Elon Musks besked att personalstyrkan måste bantas med 10 procent. Bedömare har reagerat på nyheten eftersom Tesla är i en expansionfas, och tolkar beskedet som att företaget kan ha större ekonomiska problem än vad som tidigare varit känt.

Även flygbolaget American Airlines straffades, med en nedgång på 7,5 procent, samtidigt som grafikkortstillverkaren Nvidia som steg kraftigt i torsdags föll tillbaka 4,6 procent under fredagen.

Techjättarna Meta och Apple tappade 4,5 respektive 4,1 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons