Annons
Nyheter

Tidning: Huawei riktade hot mot Danmark

Den kinesiska techjätten Huawei ska flera gånger ha försökt påverka Danmarks regering, minst ett brev från företaget ska ha innehållit hot, rapporterar tidningen Berlingske.
Ekonomi • Publicerad 14 maj 2020
Huawei anklagas för att försökt utöva påtryckningar på Danmarks regering. Arkivbild.
Huawei anklagas för att försökt utöva påtryckningar på Danmarks regering. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

I flera brev från Huawei, som tidningen har tagit del av, önskar företaget vara involverade i framtidens danska telenät. I ett av dem, adresserat till tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen i mars 2019, varnas det för ekonomiska konsekvenser om företaget inte blir bemött som önskat. Under den perioden förhandlade Huawei med TDC, Danmarks motsvarighet till Telia, om ett möjligt miljardkontrakt.

I brevet skriver Huawei att andra kinesiska företags önskan att investera i Danmark kommer att "drabbas hårt" om Huawei får "problem".

Annons

Peter Munk Christiansen, professor i statsvetenskap vid Århus universitet, säger till tidningen att det inte är ovanligt att företag hör av sig till regeringar.

– Men detta är ovanligt eftersom det är ett hot, säger han.

Huawei tillbakavisar att det ska ha funnits en hotfull ton.

I mars i fjol bytte TDC från Huawei till svenska Ericsson som leverantör av ett nytt 5G-nät i Danmark.

Beslutet kom efter en debatt om Huawais förbindelser med den kinesiska regeringen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons