Annons
Nyheter

Tillbaka i skolan – med hemgjort munskydd

Högstadieskolorna öppnar igen i Finland och Wilma Holmqvist i Söderkulla återvänder med glädje – och egensytt munskydd.
Coronaviruset • Publicerad 14 maj 2020
Högstadieskolorna öppnar igen i Finland och Wilma Holmqvist i Söderkulla återvänder med glädje och egensytt munskydd.
Högstadieskolorna öppnar igen i Finland och Wilma Holmqvist i Söderkulla återvänder med glädje och egensytt munskydd.Foto: Privat/TT
En jacka som Wilma Holmqvist har sytt om.
En jacka som Wilma Holmqvist har sytt om.Foto: Privat
Högstadieskolorna öppnar igen i Finland och Wilma Holmqvist i Söderkulla återvänder med glädje och egensytt munskydd.
Högstadieskolorna öppnar igen i Finland och Wilma Holmqvist i Söderkulla återvänder med glädje och egensytt munskydd.Foto: Privat
Högstadieskolorna öppnar igen i Finland och Wilma Holmqvist i Söderkulla har använt tiden med att gå igenom sin garderob och sy om kläder, som denna jeansjacka.
Högstadieskolorna öppnar igen i Finland och Wilma Holmqvist i Söderkulla har använt tiden med att gå igenom sin garderob och sy om kläder, som denna jeansjacka.Foto: Privat

Den 13 mars, en fredag, stängde skolorna i Finland på grund av coronakrisen. Vågen av åtgärder för att stoppa smittspridningen svepte över Europa och Finland valde som många länder att stänga skolorna, för alla.

För Wilma Holmqvist, nyss fyllda 14 år, tog vardagen en ny vändning med hemundervisning och uppgifter via nätet när hennes Kungsvägens högstadieskola i Nickby i landskapet Nyland stängde.

Annons

– Alla elever har haft en egen dator från skolan, den fick vi vid terminens start. Skoluppgifterna skickades till oss, berättar hon på telefon.

Hon funderar på vad som var lättast med distansundervisningen och svarar sedan att matematikuppgifterna nog var enklast att göra hemifrån.

– Svårast var huslig ekonomi, då vi skulle klara av uppgifter som att laga mat, städa och sådant. Men det gick bra också, jag kunde ta en bild på maten och skicka in.

Upptäcktsresa i garderoben

Vardagen vägdes upp av långa samtal via telefon med de två bästa kompisarna, och stundtals promenader med de två "då vi försökte hålla avstånd".

– Och så har jag sytt om mina kläder, gått igenom garderoben och ändrat om, jag tog en av mammas klänningar och sydde till två linnen.

Sömnaden ledde även till nytta, nu när Wilma och de andra eleverna återvänder till Kungsvägens skola för två veckors undervisning innan sommarlovet börjar. Det enda som krävdes var några gamla lakan som klipptes sönder:

– Det första munskyddet jag sydde blev för litet, men sedan blev det bra. Så jag har sytt till mina kompisar också, berättar Wilma Holmqvist som tar bussen en mil från Söderkulla till skolan.

Tristess och tv-serier

Det har funnits oro för att det blir trångt i bussen, men då gymnasieeleverna har fortsatt skolstängt bedömer man att det inte är ett smittskyddsproblem. På den första skoldagen möttes Wilma Holmqvist och de andra utomhus på skolgården, för att undvika närhet.

Så var även fallet på många andra skolor i Finland på torsdagen. Bilder som bland annat finländska Yle publicerar visar barn som köar med rejäl distans till varandra för att komma in i sina skolbyggnader.

Utmaningarna till trots ger eleverna den nu avslutade distansundervisningen gott betyg, enligt en undersökning som Åbo universitet gjort med 50 000 elever på 400 skolor. Den genomsnittliga eleven har klarat undervisningen bra och mindre mobbning är en positiv effekt, rapporterar nyhetsbyrån SPT. Men koncentrationssvårigheter och oro över den egna psykiska hälsan har förekommit.

Tid för eftertanke

Annons

För Wilma Holmqvist innebar skolpausen tid för tristess, tv-serier och – eftertanke.

– Att vara beredd på vad som än händer, säger hon.

Och så kom döden något närmare i vardagen, även om hon tack och lov inte har drabbats av förluster bland sina närmaste.

– Döden är lite mer skrämmande. Men man tänker inte så mycket på det, säger hon, lägger sedan till:

– Min bästa kompis morfar dog, mycket plötsligt.

Fakta: Coronaåtgärder i Finland

Finland har beslutat att lätta på restriktioner i samband med coronapandemin.

Närundervisning i grundskolor och daghem tillåts från och med torsdag den 14 maj.

Fritidsanläggningar utomhus öppnas också från och med torsdag.

Restauranger öppnas med vissa restriktioner från och med den 1 juni.

Idrottstävlingar och idrottsserier tillåts med specialarrangemang den 1 juni.

Offentliga lokaler som museer, bibliotek och idrottsanläggningar får också öppna den 1 juni. Då ändras också begränsningen på sammankomster från 10 till 50 personer.

Förbud med tillställningar med över 500 personer gäller fram till den 31 juli.

Källa: Statsrådet, Yle.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons