Annons
Nyheter

Tillbaka som elev vid 80 års ålder

Man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt. Det kan man på allvar säga om Alvestabon Vladimir Gedrich som 80 år gammal har lärt sig konstruktionsritning i CAD på dator. Som lärare har han bland andra haft sin tidigare ritningselev men i stort sett har han lärt sig CAD-ritning på egen hand med hjälp av en manual.
Nyheter • Publicerad 10 april 2004
Vladimir Gedrich 80 år har lärt sig CAD-ritning i dator. Förr var han konstruktionschef på Deve-Hissar i Alvesta och Hydrowares Kjell Johansson var hans elev. Foto: Marion Jonsson
Vladimir Gedrich 80 år har lärt sig CAD-ritning i dator. Förr var han konstruktionschef på Deve-Hissar i Alvesta och Hydrowares Kjell Johansson var hans elev. Foto: Marion JonssonFoto: 

- För mig är det otroligt det här att få uppleva en utveckling med så avancerade hjälpmedel. Det är fantastiskt roligt och att arbeta med dator ger en extra kick, tycker Vladimir Gedrich som arbetade som konstruktionschef på gamla Deve-Hissar i Alvesta tills pensioneringen 1989. Han minns hur det var när han själv började arbeta 1939.

Dörrkonstruktion

Annons

- Då var det unikt att kunna rita, konstruera, specificera och beräkna på ett strukturerat sätt. Då för tiden var det verkmästarna som kunde läsa ritningar, som mätte dem och gick med order till arbetarna i verkstaden. Nu arbetar jag med att göra en prototyp av den nya dörrkonstruktionen till hissar som är konstruerad i datorn. Jag kan vrida och vända den som jag vill och via ett par knapptryck få datorn att omvandla den tredimensionella bilden till en tvådimensionell ritning.

Vladimir har dock fortsatt att arbeta efter pensioneringen som konsult. Med dagens möjligheter att på datorn rita konstruktioner tredimensionellt tyckte han att det också krävdes djupare datorkunskaper för att kunna göra avancerade konstruktionsritningar.

- Vladimir kom till mig för ett par år sedan med idéer om att utveckla ett nytt dörrmaskineri för hissar och frågade om han fick bli min elev, berättar Kjell Johansson vd på Hydroware.

Chef och mentor

Då bör man tänka på att i december 1977 började Kjell

Johansson sitt jobb på Deve-Hissar som ritningselev. Vladimir var hans chef och mentor. I dag har rollerna blivit ombytta och den forne läraren har tagit elevens plats för att lära sig konsturktionsritning med hjälp av datorteknik.

På onsdagen var det en informell examensfest för Vladimir Gedrich på Hydroware i Alvesta. Från kamraterna på Hydroware fick han ett fint betyg med omdömet "väl godkänd", blommor och massor av gratulationer.

Att lära sig något nytt på gamla dar har också fått andra följder för Vladimir Gedrich. Efter att han började att studera konstruktionsritning i dator har han blivit en väsentligt bätre schackspelare.

- Det beror på att jag använder hjärnan mycket mer. Nu har jag till och med slagit klubbmästaren två gånger i schack. Det har jag aldrig gjort tidigare.

Kursen i CAD-ritning som Vladimir har genomfört är ingen formell utbildning. Han har fått låna ett kontor och en dator hos Hydroware i Alvesta. Där har han suttit och studerat CAD-ritning med en manual bredvid sig. När det har kört ihop sig eller krånglat har han dock kunnat fråga de anställda på företaget om hjälp.

Marion Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons