Annons
Nyheter

Tillväxt mantra på s-kongress

- En socialdemokratisk politik som är mer tydlig.
Den förhoppning på partiets extrakongress har ombudet Lotta Svanberg, Växjö.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Delegationen från Kronoberg består av åtta män och två kvinnor. Temat på kongressen är tillväxt, det nya mantrat i samhällsdebatten. Bland annat märks det av att vänsterpartiet i går presenterade en rapport kallad Tillväxt ur ett grönt vänsterperspektiv.

Men definitionen på ordet tillväxt varierar, alltefter vem som tar det i sin mun.

Annons

- För mig är tillväxt den ekonomiska plattformen för att skapa välfärd.

Ordet definieras ofta som ökning av bruttonationalprodukten, BNP. Men det betyder att stora bränder, olyckor och andra katastrofer genererar ökad tillväxt.

Är begreppet tillväxt relevant då?

- Nej. Vi pratar också om till exempel kunskap. Det finns tillväxt i det också. Tillväxt beror på många olika faktorer, säger Lotta Svanberg och nämner saker som fler personer i arbete, utbildning, innovationer och lägre sjuktal.

- Det är en bredare definition.

Lotta Svanberg säger att tillväxten framför allt sker i produktion, i industri och småföretag. Men att det inte går att se isolerat från andra delar av samhället.

- Både stora och små företag är beroende av offentlig sektor och den offentliga sektorn är beroende av dem. Det är ett dubbelt beroende.

Vad förväntar du dig för konkret resultat av kongressen?

- Det är svårt att säga. Men en socialdemokratisk politik som är mer tydlig. Tillväxten är grunden för all verksamhet.

Delegationen från Kronoberg har ägnat sig åt speciella frågeställningar inför kongressen. Lotta Svanbergs område har varit integration.

Annons

- Det är många vackra ord men inte så mycket mer. Jag ska försöka få med ett tillägg under kongressen.

Hon vill styra upp regelverket mer när det gäller hur statliga projektpengar delas ut för att förbättra integrationen. De företag, organisationer och offentliga myndigheter som får del av dessa pengar ska, enligt Lotta Svanbergs förslag, alltid kunna visa upp en mångfaldsplan och hur de tänker arbeta med dessa frågor.

- Det är viktigt att tänka i dessa banor.

Lotta Svanberg tillhör med sina tre tidigare kongresser veteranerna bland länets delegater, där flera är iväg på sin debutkongress.

Och nu är inte bara de partiaktiva nyfikna på vad som kommer ut av dagarna på Folkets hus i Stockholm. Lotta Svanberg talar om kontakter med Svenskt näringsliv, studentorganisationer och småföretag:

- Det är ett helt annat intresse för denna kongress som jag inte varit med om tidigare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons