Annons
Nyheter

Timslånga köer – väljare får vända

Köerna för att förtidsrösta har under lördagen varit långa på flera platser i Sverige.
I Göteborg uppmanades väljare vid minst två lokaler att i stället rösta på söndagen, rapporterar .
Politik • Publicerad 10 september 2022
Köerna har ringlat långa vid förtidsröstningslokaler under lördagen. Här i stadsdelen Rosengård i Malmö.
Köerna har ringlat långa vid förtidsröstningslokaler under lördagen. Här i stadsdelen Rosengård i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid förtidsröstningslokaler i bland annat Härlanda och Olskroken var köerna timslånga under lördagen.

– På de platserna har det varit upp till två timmars kö. Vi har haft personal där som fått säga till folk att de nog får rösta imorgon (söndag) i stället, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad, till SVT.

Annons

Trots ökade resurser var trycket stundtals högt på stadens förtidsröstningslokaler.

– Vi har utökat jämfört med 2018. Då hade vi förtidsröstning på 26 platser, nu har vi haft 32 platser plus 5 stycken som varit öppna vid enstaka tillfällen. De har ju också haft 17 dagar på sig, men många verkar ha haft svårt att bestämma sig, säger Frida Nowotny.

Enligt SVT har situationen sett likartad ut på flera platser i landet. I Stockholm har lokaler vid Telefonplan, i Liljeholmen och i Fruängen haft mycket långa köer. Ett annat exempel är en lokal på Teg i Umeå, som haft över en timmes väntetid.

Eva Debels är chef vid Valnämndens kansli i Stockholms stad. Enligt henne har många väljare valt att vänta med att förtidsrösta till sista dagen.

– Man vet att det är kö till Systembolaget på fredagar, ändå går alla dit på fredagar, säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons